TAJNÉ TIPY: Jogínka a aromaterapeutka Daniela Pilařová

lektorka klasické jógy, aromaterapeutka
doporučuje
Daniela Pilařová

Kultura, ta životní

Autor: Daniela Pilařová

Mým nikoli tajným, ale velmi veřejně známým tipem, je poznání východní kultury: možnost, jak zjistit, že naše západní civilizace, na které si často tak zakládáme, není ani tak stará, ani tak nedostižná, jak si většinou (poněkud namyšleně) myslíme.

Letos jsem byla podruhé v jižní Indii a znovu jsem si uvědomila, že bychom tam měli mít povinné školní výlety my všichni ze „západní části“ světa. A že kultura pro mne zdaleka neznamená kina, divadla, výtvarno či knihy, ale především kulturu chování. V Indii se člověk nestačí divit, jak příjemní tam k sobě lidé jsou - lidé sobě zcela neznámí i ti blízcí. Není neobvyklé, že se na sebe usmívají, aniž se znají. Že si pomáhají, kdykoli vidí někoho v nouzi. Snad proto informují média jen o tragických událostech, jako jsou znásilnění (skutečně častější než na Západě při přepočtu na množství obyvatel?) a neinformují o kultuře vzájemného soužití, abychom neměli tolik chuti se „tam“ vydat a zjistit to na vlastní kůži. Pak bychom si mohli třeba začít myslet, že ten primitivní východ by nám ve skutečnosti v ledasčem mohl sloužit za vzor… A kam by se potom poděla evropská nadutost na to, že jsme nejlepší?

Výletování po ČR

V České republice jsem v posledních letech objevila záhadný zapadlý kout severozápadních Čech, takzvané Českosaské Švýcarsko. Místo, které doporučuji k prozkoumání rodinám, singles, bezdětným párům i seniorům. Tajemné, zanedbané, opuštěné Sudety s rozpadajícími se obrovskými továrními budovami, jimiž prorůstá vegetace; nově osídlené Cikány, jimž bylo zakázáno kočovat, a tak byli násilně umístěni třeba právě sem. Podivně prázdné vesnice s domy příliš velkými na to, aby oblast s vysokou nezaměstnaností nabídla adekvátní obživu.

A na druhou stranu panenská příroda a panenské projekty. Jako je okolí Vlčí Hory u Krásné Lípy, kde sídlí pozoruhodná česká firma Nobilis vyrábějící přírodní (a bio) kosmetiku. A nejen to - zajeďte si tam na některou ze slavností, kterou tam pořádají (pozn. redakce - desátý ročník slavností se bude konat 20. - 21. 6. 2014), anebo na komentované prohlídky jejich permakulturní bylinkové zahrady, na úžasné přednášky pana Šedivého či na akce jejich čajovny s indickou kuchyní. Nebo si tam kupte bio semena známých i méně známých bylin, které tam úspěšně pěstuje zahradnice Katka řečená Hora. Úžasné místo…

 Slavnosti v Nobilis Tilia
Autor: 
Nobilis Tilia

Cesty do světa

Autor: Daniela Pilařová

Indie. Jedině Indie. Gokarna, místo tisíc kilometrů pod Bombají na břehu Arabského moře, kam se z Goa během posledních desetiletí přesunuly stovky hipíků, protože Goa se příliš komercializovalo.

Pláž Kudle Beach, kde jsou jedna vedle druhé hospody a restaurace nejrůznějšího zaměření - a všechny vynikající. Najdete tam nejen trvale teplý oceán a jemný, horký písek (kde si nahřívají zadky všudypřítomné krávy), ale také hipíky od nula po sto let, kteří tuto oblast dlouhodobě navštěvují a kteří z ní učinili zcela specifické místo. Jsou pozoruhodní nejen tím, jak (hipísácky) vypadají, ale také jak úžasně se k místu chovají - a jak neskutečně tiší a bezproblémoví jsou. Při západu Slunce tam pořádají bubnovací kruhy, při rozbřesku tam skupiny cvičí jógu a tai-či, mladí umělci tančí s ohni a předvádějí akrobatickou gymnastiku. Důchodci při tom kouří trávu a vyrábějí ručně šité šperky. Všude je klid a mír.

Gokarna je místo, kam se budu neustále vracet…

Kniha

Autor: Knihkupectví Kosmas

Protože studuji přípravný ročník čtyřletého vzdělávání v tradiční čínské medicíně, čtu poslední dobou hlavně tituly z této tematické oblasti. Doporučuji především knihy německé lékařky a terapeutky tradiční čínské medicíny Christine Li - Čínská medicína pro každý den a Cesta císařovny.

Pozornost si zaslouží především Cesta císařovny: manuál moderní ženy odkazující na první (a nejslavnější) čínskou císařovnu, jež po celý svůj život žila kult ženy-Bohyně a jako taková má moderním ženám mnoho co říci, třeba právě přes autorku Christinu Li.

V knize najdou ženy starodávné recepty a tipy na šťastné partnerství, uspokojivý sex a dlouhý zdravý život. Příručka, nepostradatelná pro všechny moderní Bohyně! 

Náš tým, to jsou jogíni všech úrovní: od začátečníků s všetečnými dotazy, po zkušené jógové matadory, kteří se rádi dělí o své zkušenosti. Jsme parta lidí s praxí jógovou i novinářskou. Chceme předkládat jógová témata a povídat si o všem zdravém. Rádi bychom ukázali každé otevřené mysli, že je fajn vnímat své tělo a umět s ním pracovat.

Kam dál?

Moje tajné tipy? Před očima se mi hned objevil titulek z obálky nějakého lesklého...
 Řada qi gongových cviků je totožná s jógovými ásánami
V Česku se občas setkávám s názorem, že kdo dělá (profesně) jógu, neměl by (profesně)...
Jízda na motorce je pro mě meditací
Nejen učitelé jógy, ale i lidé z ostatních oborů mi dají za pravdu, že každý začátek je...
Nejenže si opravdu pochutnáte, ale ještě uděláte dobrý skutek!
Žiji jógou, která se různými prostředky umně vplétá do nejednoho aspektu mého...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05