Karuná pro Nepál: když se lidé spojí, vzniká ohromná síla

To, co se stalo v Nepálu, s námi doslova otřáslo až tady v České republice. Musím říci, že jsem zase na chvilku pocítila ono spojení a Jednotu s velkým J. Jako tehdy při povodních v roce 2002. Vzpomínám na ráno, kdy mě maminka probudila se slovy "Šárinko, musíme odjet", a za doprovodu houkajících sirén jsme opouštěli domov. Vzpomínám na lidi, kteří naplňovali pytle s pískem a pokládali je před dveře sousedova domu. Vzpomínám na lidi, kteří nám pomáhali rychle zabalit ty nejpotřebnější věci, na ty, kteří běhali po ulicích a zachraňovali, co se dalo. Nezáleželo na tom, komu co patří.

 Když se lidé spojí, vzniká ohromná síla, energie myšlenky.
Autor: 
Šárka Konečná

V takových chvílích není prostor pro hloubání naší mysli, není čas zabývat se tím, kdo se na nás zamračil a proč, není čas na obavy, že neuspějeme, na pocity neustálého hodnocení, na neutišitelnou mysl.

V těchto chvílích je cítit síla jednoty, síla proudu - jako ničivá řeka, hurikán či tornádo. Když je jezero široké a rozprostřené do všech stran, jeho sílu necítíme. Když se ale zužuje, jeho průtok nabírá na síle a intenzitě. Tak jako světlo rozptýlené kolem - když se koncentruje do jednoho bodu, vznikají laserové paprsky, které můžou zabíjet. Tak jako větřík, když se spojí do jednoho víru, může zničit vše. Tak jako lidé, kteří chodí po světě a řeší jen své myšlenky: když se i oni spojí, vzniká ohromná síla, energie myšlenky.

Jak pomoci?

V případě, že jste se lekce nemohli zúčastnit, ale rádi byste pomohli, můžete tak učinit nezávisle na nás:

Případně kontaktujte další dobročinné organizace (Člověk v tísni, Namasté Nepál a další).

Děkujeme.

Přesně takovou sílu a energii jsem cítila na lekci Hatha jóga karuná, kterou jsme v pražském Bindu Yoga Studiu věnovali Nepálu.

Na myšlenku dobročinné lekce pro Nepál mě přivedla jedna lektorka jógy žijící v Nepálu. Hned, jak jsem se dozvěděla o pohromě, psala jsem jí, zda mohu nějak pomoci. V tu chvíli se zrodil nápad. Jelikož se známe z trenérského kurzu z Indie, téma rozhovoru se hned stočilo k józe a zrodil se nápad na dobročinné jógové lekce pro Nepál. A jak je mou přirozeností, chtěla jsem to hned pojmout ve velkém - nejlépe zapojit všechna studia, všechny lektory a vyzvat všechny lidi "Pojďte cvičit!". Řešili jsme už dokonce prostory pro velkou akci u Národního divadla... Proč jsme tedy do toho nakonec šli "jen" skromně a pokorně v jednom studiu a s jednou lektorkou? Začala jsem dávat dohromady myšlenku, energii a vizi a poradila jsem se svou kamarádkou a učitelkou jógy Barborou Hu. Musím říct, že mě ani nepřekvapilo, že Bára už výtěžek ze dvou svých lekcí do Nepálu poslala.

A jak jsem se tak rozhlížela kolem, s dojetím jsem zjišťovala, kolik lektorů už své výdělky věnovalo charitě. Bára ten den řekla, že "Pomoci může dobrá myšlenka, společná meditace, ale v současném stavu velmi zásadně i finanční pomoc". Není potřeba velkého činu, stačí ten malý a kolektivní vědomí si s tím už poradí. Než čekat na souhlas k využití prostoru u Národního divadla, než-li čekat na výrobu letáčků, rozeslání newsletteru atd., rozhodli jsme se hned jednat a mou následující lekci Hatha jóga karuná v pražském Bindu jsme vypsali jako dobročinnou pro Nepál.

Karuná jóga

Slovo karuná znamená soucit, spolu-cítění mezi všemi živými bytostmi, v celém živém vesmíru. Toto krásné slovo jsme si vypůjčili pro lekci hatha jógy, kterou v souznění s těmito slovy pravidelně vedu v Bindu. Není asi náhodou, že jako dobročinná lekce byla vybrána právě tato. Jakmile jsme lekci vypsali, místa se rychle plnila a s tím rostl také můj úsměv na rtech.

Usedla jsem do zkříženého sedu. Zavřela oči. Spojila dlaně před hrudí. Nadechla jsem se. Vydechla jsem. A až poté jsem oči znovu otevřela. Sál byl plný a všichni se dívali měkkým pohledem jedním směrem.

"Jóga má čtyři cesty - rádža jóga, džňána jóga, bhakti jóga a karma jóga. Jógu, tak jak ji tady známe my, jako tělesné cvičení, cvičíme cestou rádža jógy - cestou disciplíny, cestou perfektní pozice. Pojďme si ale dnes zvolit cestu jinou. Pojďme dnešní hodinu cvičit cestou karma jógy a bhakti jógy. Karma jóga jako cesta činu bez ulpívání na výsledku, jako činnost sama. Bhakti jóga jako cesta srdcem a odevzdání. Pojďme dnešní hodinu někomu věnovat. Jen tak. Od srdce. Představme si jeho/její tvář před tou naší. Představme si úsměv nepálského dítěte, či kohokoliv jiného, kdo naši energii potřebuje..." A hodina začala společnou koncentrací.

Loka samasta sukhino bhavantu – Šťastné ať jsou všechny bytosti světů.

Celá lekce probíhala v duchu naprosté odevzdanosti, plynutí, spočinutí, něhy a lásky. Koncentrace silné myšlenky směrem na západ. Společná mantra. Společné slzy dojetí. Společně vybraná hezká částka peněz, kterou druhý den majitelka studia Barbora Hu odeslala našemu nepálskému učiteli jógy Sidhovi Rádži Džóšimu a druhou částku na projekt Color in Nepal.

Země se v Nepálu otřásla podruhé

Ještě není pozdě, ještě stále je třeba pomoci - zemětřesení v Nepálu přišlo podruhé. Nezapomínejme tedy příliš rychle, nebuďme těmi, kteří hltají jen nové zprávy a dramata, těmi, kteří se rozbrečí nad rozlitým mlékem a po pár dnech hledají nové senzace. Pojďme společně pomáhat světu. Pojďme pomoci i my. Každý sám a všichni dohromady.

Vyzývám i vás.

Životní náklady pro jednoho člověka na jeden den v Nepálu se pohybují kolem 100 nepálských rupií, tedy cca 1 dolar denně. Nespočet lidí přišlo o své blízké, o své domovy a částka, která je pro většinu z nás v rámci jednoho dne postradatelná, může v tamním kontextu opravdu pomoci.

Pokud by se chtěl připojit další lektor, či jógové studio, udělejte tak prosím za naší podpory - pojďme spojit síly. A pokud budete mít společnou fotku z jógy pro Nepál, pošlete ji do redakce Jógovin (info@jogoviny.cz) a třeba vytvoříme na tuto chvíli silnou vzpomínku, která nám bude vždy připomínat sílu ideí.

Kam dál?

Můj blog z Indie měl moc hezké ohlasy. Na mé lekce a workshopy teď přicházejí lidé a...
 Simona Tancerová se věnuje józe už 20 let.
Simonu Tancerovou zřejmě znáte jako moderátorku oblíbeného pořadu České televize Kouzelné...
 K józe mě přivedl jeden výcvik v koučování
Józe se věnuji teprve dva roky. Ale ze svého pohledu docela intenzivně – snažím se o...
Probouzení tajemné energie kundaliní
Znovu a znovu se setkávám s tím, že neinformovaní učitelé jógy a různých jiných...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05