ROZHOVOR: O kouzelných bylinkách a Ki józe se Simonou Tancerovou

Simonu Tancerovou zřejmě znáte jako moderátorku oblíbeného pořadu České televize Kouzelné bylinky. Možná už ale nevíte, že se dvacet let věnuje také józe. V Českém Krumlově a v Českých Budějovicích pravidelně vede lekce Ki jógy, což je japonský druh jógy, který čerpá z principů čínské medicíny.

Po ukončení Střední zdravotní školy to Simonu táhlo do světa. Nejprve se vydala do Skotska, pak do Francie a nakonec na nějaký čas zakotvila v Austrálii, kde studovala přírodní terapie a kde se také poprvé setkala s jógou.

 Simona Tancerová se věnuje józe už 20 let.
Autor: 
Simona Tancerová

Bylinky, masáže, tradiční čínská medicína, jóga... Všechno to do sebe krásně zapadá. Jak to ale vlastně začalo? Jak vypadaly vaše jógové začátky v Austrálii?

V Sydney, v Austrálii cvičí jógu snad každý. Skoro v každé ulici najdete nějaké jógové studio. "Nějaké" říkám schválně, protože stylů jógy se tam cvičí mnoho a tím si snadněji člověk vybere takový, který mu sedí. Mně vyhovoval styl Hatha jógy, Ashtanga jógy, ale bavila mě i Bikram jóga. Byl to prostě ráj pro dychtivého zájemce o jógu. Nakonec jsem se zapsala na školu, která se jmenovala Zen renesance. Zde se vyučovala Ki jóga, zenový budhismus, masáže shiatsu a makrobiotika. Byla to taková léčebná kúra pro tělo i duši.

Simona Tancerová

V roce 1992 Simona dostudovala Střední zdravotní školu, ve zdravotnictví pak ale nezůstala. Táhlo ji to do světa. Vydala se nejprve do Skotska, pak do Francie a nakonec do Austrálie, kde 4 roky studovala na fakultě přírodních terapií, zajímala se o masáže a začala cvičit jógu.

Dnes Simona vede kurzy Ki jógy v jižních Čechách a věnuje se bylinkám.

Je moderátorkou pořadu České televize Kouzelné bylinky.

Věnujete se především Ki józe, která kombinuje indickou Hatha jógu a léčebné metody praktikované po tisiciletí v Číně a v Japonsku. Jak tedy Ki jóga funguje, s jakým principy pracujete?

Hodiny Ki jógy jsou vedeny tak, aby byly vhodné pro začátečníky i pokročilé. Jsou tzv. korektivní. Hodiny mají vždy hlavní léčebné zaměření: například oblast kyčlí, páteř, ramena, nebo hodina uvolňující stres. Hodiny měním zhruba po měsíci s ohledem na principy tradiční čínské medicíny (TCM). Zjednodušeně řečeno, v TCM ke každému ročnímu období patří dvojice orgánů v těle, která je v tomto období nejvíce aktivní. Tato dvojice následně ovlivňuje konkrétní část těla. Například zima - ledviny/močový měchýř - bedra - kolena. Z Hatha jógy vyberu pozice, které tuto oblast, nebo oblast kudy proudí příslušné akupunkturní dráhy těchto orgánů, protahují. Hodiny mají za cíl harmonizovat tyto orgány, doplnit energii a uvolnit napětí.

Většina cviků je na zemi, začátek hodiny je zpravidla prohřívací, poté následují cviky posilující, uvolňující blokády a napětí v těle a tím i v mysli. Není zde moc prostor na hlubokou meditaci, ale pozice mrtvoly rozhodně nechybí!

Je únor, jak tedy vypadá vaše lekce v tomto období?

V zimním období vedu hodiny klidněji a více do hloubky. Na hodině se snažím vždy protáhnout celé tělo, ale hlavně pracujeme v oblasti zad - tj. posilujeme a protahujeme akupunkturní dráhy ledvin a močového měchýře. Tedy dráhy a tím i orgány, o které je třeba se hlavně v zimě dobře starat.

Jací lidé nejčastěji chodí na vaše lekce? Pro koho je vlastně Ki jóga nejvíce vhodná?

Nejčastěji ke mně chodí ženy všeho věku. Berou hodiny jako relax, jako cvičení, které jim uleví od ztuhlého a často bolavého těla.

Vaše další velké téma jsou masáže. Souvisí podle vás spolu jóga a masáže?

Masáž je další dovednost jak léčit tělo. Ale vždy lépe funguje souběžně se cvičením. Pak se mohou dít velké změny.

Po návratu z Austrálie jste tady v ČR studovala ještě tradiční čínskou medicínu. Hráli už tenkrát bylinky ve vašem životě důležitou roli?

S fytoterapií, léčbou bylinkami, jsem se seznámila až na fakultě TCM. Šla jsem studovat tradiční čínskou medicínu, protože jsem chtěla více porozumět tomuto systému - přeci jen v Austrálii to bylo hlavně o józe, která ani není součástí TCM. Chtěla jsem získat ten základ, na kterém mohu dál stavět. 

Pěstujete si bylinky sama? A ze kterých si teď nejraději připravujete čaj?

Čínské bylinky kupuji u českých prodejců, české bylinky si z 80% pěstuji. Bylinné čaje piji každý den, ale jejich složení střídám. Někdy mám chuť na sladké zklidňující bylinky, jako je bez černý, lípa, meduňka, jindy kombinuji bylinky hořké, podporující trávení, jako je měsíček, pelyněk, jablečník a v zimě se hodí například skořice, která prohřívá.

Rychlokvíz

Oblíbená jógová pozice
Pluh.

Optimální čas na jógovou praxi
Dopoledne.

Oblíbený sport či aktivita (vyjma jógy)
Běh, cyklistika, turistika.

Nejoblíbenější jídlo, kuchyně
Thajská, japonská, italská.

Nejoblíbenější nápoj
Voda ze studánky v Novohradských horách.

Oblíbená barva
Bílá.

Oblíbená hudba
Zaz (francouzká zpěvačka).

Oblíbené zvíře
Všechny.

Oblíbený školní předmět
Zeměpis.

Oblíbené domácí práce
Nemám.

Které bylinky bychom podle vás měli mít v domácí lékárničce?

Většina velkých bylinkářských osobností uzavřela své celoživotní zkušenosti s bylinkami tak, že doporučili používat bylinky preventivně, každodenně. To se opravdu vyplatí. Pokud na nás zaútočí například jarní viróza, můžeme z domácí lékárničky použít tinkturu z kořene třapatky nachové nebo ze semínek lichořeřišnice, bolavý krk můžete vykloktávat několikrát denně nálevem ze šalvěje a na vypocení si udělejte čaj z tužebníku jilmového, s lípou a heřmánkem. Čaj ze zázvoru vás spolehlivě prohřeje.

Všechny vaše aktivity mají nějakou souvislost s přírodou, se zdravím. Je celá vaše rodina takto zaměřená?

Většinu roku trávíme více času venku v přírodě a na zahradě než doma. Zatím si nikdo z rodiny nestěžoval. Děti jsou zdravé, spokojené, co víc si mohu přát.

Kouzelné bylinky - tak se jmenuje vaše jógové studio, ale také pořad, který na České televizi moderujete. Dozvídáte se během natáčení nové věci, anebo už spíš předáváte své zkušenosti?

V pořadu mám funkci prostředníka mezi diváky-laiky a odborníky, zajímavými lidmi z různých oborů. I já jsem v oblasti léčivých rostlin stále začátečník, ale pár krůčků už mám spolu s diváky za sebou a tak je druhá série pořadu Kouzelné bylinky už malinko pokročilejší.

Věřím, že zájemcům, kteří chtějí vzít zodpovědnost za své zdraví do svých rukou, bude inspirací.

Petra dříve pracovala jako televizní reportérka, dnes má na starosti chod redakce Jógovin. V dětství závodně plavala a později pak o medaile bojovala na veslařském skifu. Jógově se považuje za věčného aštangového začátečníka. Má ráda hory, na kole i pěšky, a je spoluzakladatelkou jógového obchodu YogaGuru.cz

Kam dál?

 Dagmar Voudouragkaki
"Musíte znát své tělo, musíte ho vnímat. Tělo je fyzická schránka vlastního já a vy jste...
 Svou praxi jsem musela zjemnit
Když jsem před 20 lety hledala terapeuta, který by mi pomohl s problémem sexuálního...
 Když se lidé spojí, vzniká ohromná síla, energie myšlenky.
To, co se stalo v Nepálu, s námi doslova otřáslo až tady v České republice. Musím říci,...
 Řada qi gongových cviků je totožná s jógovými ásánami
V Česku se občas setkávám s názorem, že kdo dělá (profesně) jógu, neměl by (profesně)...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00