PORADNA: Pomůže mi jóga, když mám skoliózu?

Dobrý den, pomůže mi jóga, když mám skoliózu?

Pavel

Skolióza znamená, že páteř, která má být ve frontálním pohledu rovná, v určité své části uhýbá do některé ze stran. Výsledkem bývají chronické bolesti zad, souvisejícího pohybového aparátu a někdy i funkční postižení okolních oblastí. Navíc bývá výrazně zhoršená hybnost dané oblasti.

Jóga je pro skoliózu jedním z nejlepších cvičebních systémů. Nejenže primárně pracuje právě s páteří a její pohyblivostí, ale navíc její doprovodné pilíře jako pránájáma, pratjahára, relaxace a meditace pomáhají uvolnit mysl, zklidnit se, a tím uvolnit i tělo, které se pak ochotněji poddá fyzické nápravě v podobě ásan. 

 Jóga je pro skoliózu jedním z nejlepších cvičebních systémů
Autor: 
Jógoviny.cz

Své dotazy nám pište na info@jogoviny.cz.

Ze cviků bych osobně doporučila takzvané krokodýlí cviky vleže (rotační) a podélné rotace páteře – to vše v klidovém, protahovacím režimu, aby nedošlo k uskřinutí meziobratlových nervů. Smysl budou mít také pozice, v nichž se páteř protahuje do délky – například obrácené ásany typu pluh, částečná karnapidásana atd.

Rozhodně ale především doporučuji vlastní domácí praxi (poté, co se sám seznámíte s jógou pod vedením nějakého učitele). Denní protahování a pomalé uvolňování třeba pomocí Pozdravu slunce. Říká se, že každé ráno bychom měli zacvičit tolikrát sestavu Pozdrav Slunci, kolik je nám let!

Při skolióze bych se vyvarovala jakýchkoli švihových cviků a v tuto chvíli do zlepšení stavu také dynamické jógy a volila bych klasickou protahovací a klidnou verzi jógy. Velmi opatrná bych byla také při záklonech a snažila bych se je neprovádět.

Vždy ovšem platí: jóga není ezoterická disciplína, je to propracovaný vědecký obor. Proto bude kvalitní lektor jógy rád spolupracovat s lékařem, respektive uvítá zprávu od ortopeda nebo rehabilitačního lékaře o tom, zda je jóga pro vás vhodná a které cviky případně (ne)doporučuje. Na druhou stranu stejně důležitý je vnitřní pocit cvičence: jestliže vás jóga takzvaně chytne a ponoříte se do ní, je váš subjektivní pocit během cvičení a po něm stejně důležitý jako výsledek rentgenu a měl byste na něj dát.

Přeji hodně štěstí a trpělivost k nápravě páteře! Vždyť ona je naší oporou a zaslouží si být v co nejlepší kondici (jakožto majitelka páteře s následky Scheuermannovy nemoci dobře vím, co píši...).

Daniela je cvičitelka klasické jógy, s kolegyní provozuje v Ostravě jógové Shanti Yoga Studio. Je také zakladatelkou vzdělávacích programů Shanti Academy a Zbožňovaná žena, skrze něž se snaží přinášet informace o zdravém způsobu života. Je vystudovaná literární historička a bohemistka a rovněž absolventka Institutu aromaterapie.

Kam dál?

Nevidím žádný důvod k tomu, aby lidé s hypertenzí necvičili jógu
Dobrý den, měl bych na vás jednu prosbu. Je jóga doporučovaná lidem s vysokým krevním...
 V tureckém sedu mě bolí kyčel, jaký jiný sed zvolit?
Dobrý den, jsem asi jedna z tisíců, kteří mají problémy se zády. Rozhodla jsem se cvičit...
 Jógové pozice pro uvolnění kyčlí
Uvolněné kyčle znamenají osvobozené emoce. Kyčle jsou sídlem kořenové čakry a jsou...
Jóga je ucelený a velmi propracovaný systém
Dobrý den, o józe moc nevím, ale prý je hodně účinná. Potřebovala bych poradit, s jakým...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00