VIDEO: Sestava cviků pro lepší trávení a přirozenou detoxikaci

Schopnost detoxikace mají naše tělo i mysl přirozeně, samovolně - pokud jim v tom ovšem nebráníme například nevhodným stravovacím a pohybovým režimem, anebo dietními chybami.

Nejobvyklejší potíže na úrovni těla jsou nepravidelné vyprazdňování, zácpa, plynatost, překyselení žaludku, žaludeční neurózy, sklon k zánětům slinivky, dráždivý tráčník, sklon k ukládání tuku v oblasti středu těla, nedostatečná pružnost střevní tkáně, ale i diabetes II. typu nebo dokonce rakovina tlustého střeva.

Pokud se zažíváním máte potíže, anebo byste jen chtěli podpořit přirozenou detoxikaci svého těla, doporučujeme následující sestavu 10 cviků, která k úlevě zaručeně přispěje. Sestava vám zabere maximálně čtvrthodinku a podle perfektního návodu od Báry Hu ji sami bez problémů zvládnete. Natáčeli jsme v pražském Bindu Yoga Studiu:

Pracujte převedším s břichem

Při problémech s trávením je kromě naší hlavy klíčovou oblastí břicho - krajina solar plexu, podle tradiční hatha jógové fyziologie sídlo třetí ohňové čakry Manipúr a její obecné schopnosti transformovat.

Jóga může pomoci tak, že ve vybraných pozicích stimuluje vnitřní orgány solar plexu mírnou tlakovou masáží. Vhodné jsou k tomu například rotace. Takovým cvičením posilujeme samotný odvod tělesných splodin (v ájurvédě se jim říká amma), ale také takzvaný džathar agni - trávicí oheň uvnitř břicha. Některé pozice zároveň podporují stimulací tlakových bodů správnou cirkulaci lymfy a krve v těle.

Jógový přístup je celostní, holistický, což v praxi znamená, že jóga hledá příčiny problemů v několika vzájemně propojených úrovních - na úrovni těla, mysli a duše. To, že nejsme schopni dobře trávit požitou potravu (bez ohledu na její nezávadnost a prospěšnost pro tělo), nebo že čelíme určitým poruchám příjmu potravy, se proto může odvíjet od okolního dění, od hlubší dimenze obecného přijímání věcí, jejich „vstřebávání“ a pozitivního využití.

Uddijána bandha - pod dozorem zkušeného učitele

Jednou z jógových technik, která určitě na seznam pomocníků při potížích se zažíváním také patří, je Uddijána bandha. Jde o tradiční jógovou technikou (specifickou mudru), která se praktikuje k zajištění vzestupného směru toku vitální energie (pránótthan) z nižších center (prvních třech čaker) směrem vzhůru, k centrům vyšším. Technika je spojována také se vzestupem vědomí. Podstatou techniky je "vcucnutí" břišní stěny směrem dovnitř a vzhůru v dechové zádrži, za vzniklého podtlaku.

Po fyzické stránce tkví prospěšnost Uddijána bandhy v podpoře funkce a tlakové masáži orgánů dutiny břišní, a také ve stimulaci nervových zakončení podél páteře, míšních nervů a ganglionů. Provádí se zásadně na lačno, v dechové zádrži po výdechu (báhir kumbhaka), drží se v různé délce, dle úrovně pokročilosti a záměru praktikujícího či směru jógy (kundaliní jóga, tantra jóga, hatha jóga).

Uddijána bandha je kontraindikována v těhotenství, po nedávných operacích břicha, vnitřních kýlách a zánětech, ale i při dalších problémech spojených s vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními potížemi, kvůli kterým není bezpečné provádět dechové zádrže. I proto je nutné Uddijána bandhu zprvu praktikovat pouze pod dozorem zkušeného učitele jógy a s ohledem na momentální zdravotní stav.

Doporučená sestava (viz video) - 10 minut denně, lze rozšiřovat:

  1. Kapalbháti pránajáma - dech zářící lebky (10 - 30x)
  2. Apána hásta mudra - gesto rukou
  3. (Uddijána bandha - pod vedením učitele)
  4. Parivritta Utkatásana - pozice rotující židle
  5. Utthita Páršvakónásany - variace s dlaněmi na břiše a bedrech
  1. Dhanurásana - pozice luku
  2. Natja Bhudžangásana - pozice tančící kobry (5x + 5x)
  3. Navásana - pozice loďky, dynamicky (10x)
  4. Ardha Matsjendrásana - pozice polovičního rybáře
  5. Džathara Parivartanásana - pozice "metronom" (10x)
  6. Pávanmuktásana - pozice uvolňující vzduch (10x)

Náš tým, to jsou jogíni všech úrovní: od začátečníků s všetečnými dotazy, po zkušené jógové matadory, kteří se rádi dělí o své zkušenosti. Jsme parta lidí s praxí jógovou i novinářskou. Chceme předkládat jógová témata a povídat si o všem zdravém. Rádi bychom ukázali každé otevřené mysli, že je fajn vnímat své tělo a umět s ním pracovat.

Kam dál?

 Jak znovu začít opravdu dýchat?
Soutěžte o knihu Michaely Klímové O životní síle dechu. "Pro začátek mám pro vás jedno...
Narušená flexibilita je nejspíš jeden z hlavních důvodů, proč lidé začínají s jógou...
 Vše, co jste chtěli vědět o svíčce a báli jste se zeptat
Je to jako se spoustou jiných věcí, idejí nebo i lidí. Někteří jsou takoví, řekněme...
 Jóga pro krásné ženy
Ne každý může pravidelně docházet na lekce do jógového studia - ať už proto, že v místě...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00