VIDEO: Jóga se stala přístavištěm pro mě i mé miminko

Baby yoga je jemné cvičení pro maminky a jejich miminka od narození až do 1,5 roku dítěte. Miminka zábavnou formou poznávají vlastní tělo, přirozeně se s ním sžívají a maminky po porodu se příjemně protáhnou. Nahlédněte s námi na jednu takovou lekci pod vedením Lenky Gajdoštíkové, která jógu pro nejmenší studovala v Anglii.

Takzvaná baby yoga je jemné a něžné cvičení pro maminky s miminky. „Je to systém, který vychází z hatha jógy a jde o to, že miminka pasivně přivádíte do jógových ásan. A maminky si u toho zároveň zacvičí postnatální jógu. Učí se, jak s dětmi manipulovat, aby si samy neublížily a nepřetížily si záda, protože přeci jen, po porodu má každá žena velmi oslabenou břišní krajinu a bederní páteř,” vysvětluje Lenka Gajdoštíková, zakladatelka BabYogy, která zkušenosti s jógou pro nejmenší sbírala na britském institutu Birthlight.

Baby yoga se cvičí s miminky od narození do zhruba 1,5 roku. A jak miminka reagují? „Reakce dětí jsou pozitivní, vždycky se u toho smějí a moc hezky spolupracují.” Přesvědčit se o tom můžete sami v následující videoreportáži:

Začali jsme s Vojtovou metodou, ale špatně jsem to snášela

Lenka Gajdoštíková se józe věnuje přes 20 let, z toho zhruba 12 let intenzivně. "Prošla jsem si takovým tím přirozeným "nahoru dolů", chvíli mě jóga bavila, chvíli ne, zkoušela jsem různé styly a nejvíc mě oslovila Jivamukti jóga. V životě jsem docela velký stresař, ale právě jóga mě vždy dokáže velmi rychle uklidnit, v tom mi opravdu hodně pomáhá. Musím se přiznat, že jsem dlouho jógu cvičila na úrovni fyzického těla a až v průběhu těhotenství a po porodu jsem začala jógu vnímat i po té mentální stránce."

Už během těhotenství Lenka hledala možnosti, jak je možné s malými miminky cvičit, dlouho ale žádné vhodné varianty nenacházela. Pak se chlapeček narodil a po čase přišly zdravotní problémy, které bylo potřeba řešit pomocí Vojtovy metody. "Vojtova metoda mi ale nevyhovovala, malý u toho hrozně plakal a já jsem to strašně špatně snášela, asi jako každá maminka. Víte, že je něco špatně a nejste schopna přijít na to, co. Někde se ve mně ale vzedmula poslední vlna, našla jsem baby yogu, objednala si všechny dostupné materiály a začala jsem to s malým cvičit. A měli jsme skvělé výsledky."

Z uplakaného miminka je dnes veselý jógín

Dnes jsou Lenčinému synovi téměř dva roky a zdravotně je už v pořádku. "Je to velice klidné miminko, což je k neuvěření v porovnání s tím, jaký byl, když byl malinký. Je to takový malý jógín, který hrozně rád ómuje," vypráví s úsměvem Lenka. "Kdykoliv se doma něco dělo, když byl malý rozhozený, nebo když jsem já byla rozhozená, pomohla nám pranajama a a cvičení baby yogy. Je to pro nás dva takový spouštěč klidných hormonů."

Lenka Gajdoštíková během lekce jógy s miminky
Autor: 
Jógoviny.cz

Lence ale bylo líto, že není baby yoga v Čechách rozšířená. Chtěla ostatním maminkám předat své zkušenosti a poznatky, všechny triky, jak uklidnit miminko a chtěla jim také pomoct najít vnitřní klid, sebedůvěru v počátku mateřství. Když se její malý chlapeček uzdravil a situace doma se uklidnila, odjela Lenka do Anglie, udělat si kurz baby yogy na britský institut Birthlight, který založila antropoložka Francois Freedman. "Bylo to moje první odloučení s malým, velice srdceryvné, ale bylo k užitku. A pak ještě následoval půlroční kurz, kdy jsme komunikovali přes Skype se zástupci Birthlightu, vypracovávali jsme seminární práce, proběhly zkušební lekce..."

Baby yoga, tak jak ji vyučuje Lenka Gajdoštíková, vychází z ájurvédského principu péče o miminko a navazuje také na indické masáže miminek, které po staletí existují v Indii. Vedle specifických jógových pozic hrají důležitou roli také dotek a hlas. Skvělá je také interakce mezi miminky - reagují na sebe, ale když třeba jedno začne plakat, ostatní se k němu nepřidají, což naopak v jiných situacích bývá docela obvyklé.

"Když se narodí do rodiny dítě, každý vám dává rady a vy se na to nějak snažíte reagovat, hledáte správná řešení na všechny ty nové situace. A přitom všechny odpovědi máme v sobě. Stačí jen chvilku vnímat a najdeme to tam," uzavírá povídání Lenka.

Petra dříve pracovala jako televizní reportérka, dnes má na starosti chod redakce Jógovin. V dětství závodně plavala a později pak o medaile bojovala na veslařském skifu. Jógově se považuje za věčného aštangového začátečníka. Má ráda hory, na kole i pěšky, a je spoluzakladatelkou jógového obchodu YogaGuru.cz

Kam dál?

 Jógová desetiminutovka stmeluje děti a dospělé
Nemine ráno, abychom se spolu s mými dvěma chlapečky nepohroužili do nejrůznějších...
 Zkuste začít s praxí zaměřenou na pánevní dno, plný jógový a brániční dech
Jsem 4 týdny po císařském řezu a chtěla bych se zeptat, zda můžu cvičit pozdrav slunci,...
Děti se umí na józe uvolnit mnohem snadněji než dospělí
Ať už sami jógu praktikujete, nebo ne, možná vás někdy napadlo, jak vlastně mohou jógu...
Ashtanga jóga v těhotenství
"Asi před třemi nebo čtyřmi lety jsem začala s Vinyasa jógou, to bylo ještě hodně...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00