ROZHOVOR: O jógovém freestylu bez ómování a sanskrtu

Žádné óm v úvodu ani v závěru lekce, místo toho na lekcích Strala jógy hraje moderní hudba. A když přijde na řadu Chaturanga, cvičící dostanou pokyn "do kliku" - zkrátka žádný sanskt, nýbrž jednoduché názvosloví vycházející z popisu jednotlivých pohybů. Tak, aby i úplný laik přesně věděl, co má dělat. Jógový freestyle, který se (nejen) Američanům líbí. Stojí za ním Tara Stiles, rodačka z venkova v Illinois, která se v 19 letech díky modelingu přestěhovala do New Yorku.

Žádný z tradičních jógových směrů Taře nevyhovoval, proto se rozhodla vytvořit si svůj vlastní styl - Strala, což je slovo přejaté ze švédštiny a znamená prý "vyzařovat světlo". Od roku 2008 provozuje Tara s manželem stejnojmenné jógové studio v New Yorku.

Jógová rebelka Tara Stiles
Autor: 
Tara Stiles

Strala se zaměřuje pouze na fyzické a zdravotní aspekty jógy, duchovním ani filozofickým rozměrem se vůbec nezabývá. A to samozřejmě popuzuje zaryté jogíny, pro které jedno bez druhého neplní svou funkci. Zlobí se na ni, protože podle nich jóga není fitness a nejde o občasných pár minut cvičení, vyčítají jí, že jóga nemůže být synonymem pro cvičení na zhubnutí a formování postavy. Jenže Tara má dnes miliony fanoušků po celém světě, je tváří velké sportovní značky, vydává knihy, točí DVD, pod jejím vedením praktikují jógu například Deepak Chopra, světově uznávaný lékař a spisovatel, nebo americká herečka Jane Fonda.

Ať se nám to líbí nebo ne, i tohle je popularizace jógy. A nezřídka se stává, že člověk i díky podobné "fitness józe" přičichne k tomuto životnímu stylu a sám se pak vydává dál na cestu, hlouběji, ke kořenům... A nebo třeba taky ne. Žádná z variant zřejmě není jediná správná a určitě je vždy fajn, mít na výběr. I proto se redakce Jógovin rozhodla Taru Stiles oslovit a tak vznikl tento rozhovor...

Už jako malá jsem meditovala

Taro, prozraď, jak se z modelky stane celosvětově známá jógová osobnost?
Už jako malé dítě jsem se občas někam schovávala - chtěla jsem mít pár chvil jen sama pro sebe. To byly moje první pokusy o meditaci. A k józe jako takové jsem se pak dostala v období puberty, když jsem studovala konzervatoř. Přivedla mě k ní moje učitelka baletu. Jógu jsem si zamilovala a rozhodně jsem si to nenechávala pro sebe, naopak. Objevila jsem totiž způsob, jak do jógového cvičení zatáhnout všechny kolem sebe. A lidem se můj přístup líbil, takže díky jejich úžasné zpětné vazbě a díky velké poptávce po cvičení se mnou pak vznikl systém Strala. A tak to funguje dodnes.

Vedeš lekce ve svém studiu v New Yorku, ale cvičit s tebou mohou lidé na celém světě - díky tvému YouTube kanálu...
Ano, YouTube miluju. Je skvělé, jak snadno se dnes můžu spojit s tolika lidmi po celém světě. Snažím se jim nabízet užitečné tipy, jak jógu praktikovat, a nabízím také celé sekvence cviků.

Tara Stiles
Autor: 
Tara Stiles

Jak ses prokousávala jednotlivými jógovými styly?
Pro mě je samozřejmě číslo jedna můj vlastní systém Strala. Série cviků vychází jednak z klasické jógy, inspirované jsou ale také tancem, kterému jsem se dřív věnovala. Na mých lekcích hraje hudba, nepoužíváme sanskrtské názvosloví, pozice pojmenováváme podle konkrétních pohybů, zkrátka děláme vše proto, aby bylo cvičení přístupné co nejširšímu publiku.

Herečka Jane Fonda o tobě řekla: „Jedna z věcí, kterou na ní mám ráda, je její schopnost zpřístupnit jógu i těm, kteří se do té doby obávali, že jde o něco přespříliš ezoterického.“ Otázka tedy zní: Jakpak to, Taro, děláš?
Není v tom nic záhadného, vedu lidi k tomu, aby se co nejjednodušším možným způsobem napojili sami na sebe. Nic víc, nic míň.

Rychlokvíz

Oblíbená jógová pozice
Tanečník (Natarajasana).

Optimální čas na jógovou praxi
Ráno.

Oblíbený sport či aktivita (vyjma jógy)
Snowboarding a turistika, nejraději mám hory.

Nejoblíbenější jídlo, kuchyně
Těstoviny.

Nejoblíbenější nápoj
Smoothie z banánu, špenátu a mandlového mléka.

Oblíbená barva
Teal (modro-zelená).

Oblíbená hudba
Hudbu miluju, nejvíc soul a upbeat.

Oblíbené zvíře
Kůň.

Oblíbený školní předmět
Přírodovědné obory.

Oblíbené domácí práce
Umět vše hezky zorganizovat...

Podílíš se také na zajímavých projektech pro děti – například v boji proti dětské obezitě. O co konkrétně jde?
Spolupracuji s „Alliance for healthier generation“ (Aliance pro zdravější generaci), která spojila 18 tisíc škol po celé Americe prostřednictvím několika úžasných programů. Jde o podporu zdravějšího stravování ve školních jídelnách, ale také o začleňování nových předmětů do školních osnov, například zahradničení – pěstování vlastní zeleniny, hodiny vaření pro děti... A mě osobně se týkají takzvané „cvičící pauzy“. Uprostřed hodiny učitel vyzve děti, aby vyskočily z lavic, a chvíli pak všichni cvičí podle mých videí. A to je přece skvělé!

Tyhle děti jsou ale docela výjimka, pokud jde o věk jógujících. S jógou přece většinou lidé začínají až v dospělosti. Proč myslíš, že to tak je?
Myslím, že lidé většinou začínají s jógou ve chvíli, kdy se chtějí vypořádat s určitými fyzickými problémy, které na člověka chtě nechtě v dospělosti doláhají. Anebo také často hledají odpočinek pro svou hlavu, chtějí alespoň na chvíli utéct před všednodenním stresem. Příjemná jógová praxe je opravdu řešením, je to skvělý způsob, jak udržet tělo zdravé, v kondici a jak pomoci mysli, aby byla klidná a soustředěná.

Lidé, kteří začnou praktikovat jógu, dost často postupně mění celý svůj životní styl. Jejich velkým tématem bývá také změna stravovacích návyků. Jak se stravuješ ty?
Na to mám jednoduchou odpověď, jím většinou vegetariánská jídla.

Pro spoustu lidí jsi inspirací. Kdo je inspirací pro tebe?
Inspirují mě všichni ti lidé, se kterými se při své práci každý den setkávám. Jsou to dost často silné příběhy plné životních změn.

Máš nějaké jógové přání, anebo už se ti všechna vyplnila?
Můj sen je šířit systém Strala po celém světě, na tom tvrdě pracuji a myslím, že se mi to plní...

Petra dříve pracovala jako televizní reportérka, dnes má na starosti chod redakce Jógovin. V dětství závodně plavala a později pak o medaile bojovala na veslařském skifu. Jógově se považuje za věčného aštangového začátečníka. Má ráda hory, na kole i pěšky, a je spoluzakladatelkou jógového obchodu YogaGuru.cz

Kam dál?

 Dagmar Voudouragkaki
"Musíte znát své tělo, musíte ho vnímat. Tělo je fyzická schránka vlastního já a vy jste...
 Simona Tancerová se věnuje józe už 20 let.
Simonu Tancerovou zřejmě znáte jako moderátorku oblíbeného pořadu České televize Kouzelné...
Jakoby mým tělem prostupovalo opravdu intenzivní světlo...
Uznávám, že titulek článku může ledaskomu evokovat obskurní seance grupy přestárlých...
Jízda na motorce je pro mě meditací
Nejen učitelé jógy, ale i lidé z ostatních oborů mi dají za pravdu, že každý začátek je...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00