ROZHOVOR: Milovaná i nenáviděná jógínka Kino MacGregor

V jógovém světě je tak trochu kontroverzní osobností: nosí krátké šortky, maluje se i během svých pobytů v Indii, je aktivní na sociálních sítích. Zkrátka vymyká se obecným představám o jógínech. Napsala dvě knihy, vydala 6 DVD a její videa na YouTube přesáhla 6 milionů zhlédnutí. Jejím celoživotním tématem je Ashtanga jóga. Je jednou z těch, které se podařilo získat certifikaci pro výuku Ashtanga jógy přímo od jejího zakladatele Sri K. Pattabhi Joise v Mysore. Praktikuje až po čtvrtou sérii Ashtanga jógy, což je pro většinu jógínů nedosažitelná meta. Dalo by se o ní říct, že je moderní jógínkou, která se snaží přiblížit tento životní styl co nejširšímu publiku. A je o ní opravdu slyšet. Představujeme Kino MacGregor!

Kino žije v Miami a právě tam také v roce 2006 založila společně se svým manželem Timem Feldmannem Miami Life Center, prostor věnovaný józe a holistickému přístupu ke zdraví. Nezastihli byste ji tam ale příliš často, protože Kino každý rok cestuje po celém světě, aby na svých workshopech předávala dál všechny své ashtangové zkušenosti.

My jsme Kino oslovili s žádostí o rozhovor a protože byla jednoznačně pro, nabízíme vám teď jedinečnou příležitost nahlédnout do života jedné z nejvýraznějších jógových osobností dneška.

Americká jógínka Kino MacGregor
Autor: 
Kino MacGregor

Kino, jak bys popsala sama sebe pro ty, kteří o tobě dosud neslyšeli? Že je jóga tvůj život, to o tobě víme. Jak se to ale vlastně stalo, jaká byla tvá cesta k józe?

Asi ve 22 letech jsem si řekla, že bych měla svůj život trošku zklidnit. Když se dnes ohlédnu zpět, uvědomuji si, že právě tehdy do mého života vstoupila jóga. A to ve skutečnosti proto, aby mi pomohla překlenout velmi těžké životní období. Když jsem byla na své vůbec první lekci Ashtanga jógy, měla jsem pocit, jako bych najednou dostala odpovědi na všechny otázky, které se dlouhodobě usazovaly velmi hluboko v mém podvědomí. Ashtanga mě tak moc oslovila a inspirovala, že jsem o necelý rok později odjela do Indie studovat a praktikovat se Sri K. Pattabhi Joisem a R. Sharathem Joisem.

A mimo jógu? Miluju být třeba celý den na pláži nebo u bazénu a nedělat vůbec nic! Moc ráda čtu, procházím se po pláži, fotím východy a západy slunce anebo třeba květiny. Baví mě cestovat, poznávat nová místa, a na cestách také ráda ochutnávám místní speciality a všechna možná exotická jídla.

Ashtangu učíš po celém světě a často cestuješ i se svým manželem Timem. On se také věnuje józe?

Ano, i Tim praktikuje a učí jógu. Jógu jako takovou objevil ještě jako aktivní tanečník. Tehdy se zotavoval ze zranění, které si způsobil při pádu ze skály ve venezuelském Národním parku El Ávila. Spadl totiž z osmimetrové výšky, zlomil si kotníky, poškodil si holeně, polámal si kolena, měl utržený triceps, několik zlomených žeber, zlomený nos… Přežil tak těžký úraz, ze kterého by živý určitě nevyvázl každý. A právě jóga hrála velkou roli během jeho následné léčby.


Snad celé USA, ale také Kanada, Indie, Thajsko, Japonsko, anebo třeba Španělsko, Švédsko, Rakousko, Rusko, Anglie či Itálie. To je jen část z tvého letošního programu, místa, kde se objevíš a povedeš své lekce a workshopy. Zaznamenala jsi rozdíly v tom, jak lidé v nejrůznějších zemích přistupují k józe, jak jógu praktikují? Jestli jsou třeba Japonci pilnější studenti než Američané a podobně?

Je úžasné pozorovat, jak je systém Ashtanga jógy jednotný. Bez ohledu na to, odkud pocházíte, kolik vám je let, v jaké jste kondici či jak vypadá vaše tělo, jóga vždy funguje stejně – působí uvnitř, v našem srdci. Jakmile student pochopí, o čem vlastně Ashtanga je, má chuť ponořit se do její hloubky.

Samozřejmě i tady se projevují kulturní rozdíly. V Asii je patrný respekt k tradicím, umění jógy se tam předává z generace na generaci, důraz se klade na duchovní hodnoty, lze pozorovat úctu k učiteli, zatímco na Západě studenti většinou vnímají učitele jógy jako svého vrstevníka, případně k němu mají podobný vztah jako k učitelům ve škole. Nelze říct, že by jedna varianta byla lepší než ta druhá, ale myslím, že je zajímavé pozorovat ty rozdíly.

Zkoušela jsi i jiné styly jógy kromě Ashtangy?

Když mi bylo 19, zkoušela jsem Sivananda jógu a s tímto stylem jsem pak experimentovala až do chvíle, než jsem poznala Ashtanga jógu. Hned po první lekci Ashtangy jsem ale věděla, že to je ono a že už pro mě není cesty zpět. To mi bylo 22, jak už jsem zmiňovala v úvodu, a od té doby praktikuji jen a pouze Ashtangu.

Každý rok ale vedu lekce na velkých jógových akcích po celém světě. A právě tam se vždy snažím vyzkoušet si i jiné styly jógy - nejlépe prezentované významnými učiteli z přímé linie. Takže jsem otevřená novým zkušenostem a mám úctu ke každému, kdo vynakládá úsilí jak na svou vlastní praxi, tak na učení studentů.

Americká jógínka Kino MacGregor
Autor: 
Kino MacGregor


Co přesně podle tebe jóga je? Protože o józe přece nemluvíme jako o sportu…

Jóga je kompletní proměna lidského ducha. Je to objevování neomezené síly, nehynoucí krásy a nekonečného vnitřního míru. Praktikování jógy je o hledání a nalézání síly, o odhodlání nevzdávat se i přes nejrůznější těžkosti či nepřízeň osudu, je to o plnění si vlastních snů, ať už jsou jakékoliv.

Rychlokvíz

Oblíbená jógová pozice
Všechny ásany, které ode mě vyžadují sílu!

Optimální čas na jógovou praxi
Ráno ásanová praxe, meditace těsně před spaním a také jako první věc hned po probuzení.

Oblíbený sport či aktivita (vyjma jógy)
Procházky po pláži při západu slunce.

Nejoblíbenější jídlo, kuchyně
Americká vegetariánská kuchyně, dobré polévky, saláty a čerstvé džusy.

Nejoblíbenější nápoj
Kokosová voda a Chai.

Oblíbená barva
Bílá.

Oblíbená hudba
Zrovna teď mám období, kdy poslouchám klasickou hudbu, takže byste v mém playlistu aktuálně našli Beethovena, Bacha, Chopina a Mozarta. Mezi mé další oblíbence ale patří třeba David Gray, Lady Gaga, DJ Sasha, Danny Tenaglia, Jack Johnson, Chet Baker, Miles Davis a Sigur Rós.

Oblíbené zvíře
Všechna zvířata!

Oblíbený školní předmět
Literatura.

Oblíbené domácí práce
Mám ráda, když jsou věci na svém místě a když je doma čisto. Takže uklízím…

S jógou člověk většinou začne tak, že si občas zacvičí jógové pozice. A ty pro něj mohou být výzvou i inspirací zároveň. Tělo si ale po čase řekne o pravidelnou denní praxi. Na józe je navíc krásné to, že sílu a odolnost mysli, kterou postupně jógovou praxí získáváme, pak můžeme uplatňovat i v běžném životě.

Když se zadíváte na ladné pohyby pokročilého studenta Ashtanga jógy, musí vás to nutně inspirovat! Když jsem já začínala, tak jsem rozhodně nebyla tam, kde jsem dnes. Důležité je uvědomit si hned na začátku, že to může trvat třeba i 30 let nebo dokonce celý život, než nějakou pozici perfektně zvládnete. Když přijmete tento fakt, může pro vás být celá ta cesta ještě náročnější, ale bude o to smysluplnější. Je přece úplně jedno, jak dlouhá ta cesta bude.

Jógová praxe totiž odráží naše sny o životní rovnováze. A když jste na ten sen připraveni, měli byste být také připraveni věnovat mu svou vnitřní sílu, kterou s jógou postupně získáváte.

Jak se díváš na kombinaci jógy a dalšího sportu, třeba jóga a běh, plavání… Funguje to spolu podle tebe?

Jóga funguje se vším, co v životě milujete. Působí jako podpůrný prostředek pro všechny aktivity a sportovcům dokonce pomáhá vylepšit jejich výkon. Pokud ale člověk chce následovat tradici jógy, od určitého okamžiku se jí musí věnovat naplno.

Chodíme do práce, staráme se o rodinu, o domácnost… Jak by podle tebe měla vypadat naše jógová praxe v takovýchto běžných dnech? Když se člověk podívá na tebe, co všechno dnes dokážeš se svým tělem, tak je to úžasné! Ale ty se józe věnuješ „na plný úvazek“ a to většina z nás nikdy nebude. Jak by tedy podle tebe měla vypadat naše jógová praxe, abychom cítili sílu a účinky jógy?

Každému doporučuji takovou jógovou praxi, jakou je schopen provádět každý den. I kdyby to mělo být pouhých 5 minut! I těchto 5 minut může přinést změny do vašeho života. Takže věnujte své jógové praxi tolik času, kolik jen můžete.

Máš ještě nějaké jógové sny, které se ti zatím nesplnily?

Mám tolik snů, že na ně jeden život nestačí. Jeden z nich mě ale každý den žene dál: chci předávat poselství jógy milionům lidí po celém světě. A byla bych ráda, kdyby jóga dokázala změnit Zemi na mnohem poklidnější místo, jedním dechem...

Milovaná a nenáviděná

Kino MacGregor je v jógovém světě tak trochu kontroverzní. Ptáte-li se, co některým jógínům na jejích aktivitách vadí, pak pro vás má sama Kino nejlepší odpověď:

„Nosím krátké šortky a maluju se. Nejsem přírodní blondýna. Vlasy si barvím a foukám i během pobytů v Indii. Jsem ješitná, mám ráda krásné a někdy i drahé věci. Slýchám o sobě, že jsem ashtangová roztleskávačka, nestydatá učitelka jógy (přestože jsem šťastně vdaná), zdatná podnikatelka (jakoby to bylo něco hanlivého, když jde o učitele jógy) a jsem prý prodejná - jde mi údajně jen o slávu a bohatství… Ale já jsem také dobrá a pokorná jógínka! Cvičím 6x týdně a dbám pokynů mých učitelů z Mysore, kam také pravidelně cestuji, abych se mohla dál a dál vzdělávat. Jím jednoduchou vegetariánskou stravu a do všeho co dělám, se snažím promítnout zdravou dávku sebereflexe…“

To byl úryvek z manifestu, který na svou obhajubu Kino v roce 2013 sepsala. Cítila tehdy, že se kolem ní stahují mračna a tak všechny své pocity tímto způsobem ventilovala. A jaké se jí dostalo odezvy?

Americká jógínka Kino MacGregor
Autor: 
Kino MacGregor

Kino, loni jsi napsala svou „Zpověď milované a nenáviděné ashtangistky“. Jaké byly reakce tvého okolí, fanoušků nebo třeba kolegů?

Reakce na můj článek byly vesměs pozitivní. Několik lidí se mi dokonce po jeho přečtení omluvilo - prý mě odsoudili, aniž by o mně věděli něco víc. A to mi udělalo radost. Napsala jsem celý ten text sama za sebe, chtěla jsem zveřejnit svůj příběh a především reagovat na cosi nevyřčeného, co jsem cítila ve vzduchu ve svém okolí. Takže účel to splnilo.

Kino s Kino

Kino MacGregor se proslavila především svou aktivitou na YouTube. Svými videi se snaží nabídnout začátečníkům i pokročilým návody na to, jak se vypořádat s jednotlivými jógovými pozicemi, jakých chyb se vyvarovat. Pokud jste její instruktážní videa dosud neviděli, najdete je zde.

Jedno video z jejího archivu teď pro vás vybíráme. Jde o krátký dokument z Mysore, kolébky Ashtanga jógy. Kino v něm dává nahlédnout do autentického prostředí ashtangové jógové praxe...

Letos v srpnu přijede Kino MacGregor také do Vídně, takže pokud byste se s ní chtěli setkat osobně, nenechte si tuto příležitost ujít. Podrobné informace o workshopu najdete tady.

Petra dříve pracovala jako televizní reportérka, dnes má na starosti chod redakce Jógovin. V dětství závodně plavala a později pak o medaile bojovala na veslařském skifu. Jógově se považuje za věčného aštangového začátečníka. Má ráda hory, na kole i pěšky, a je spoluzakladatelkou jógového obchodu YogaGuru.cz

Kam dál?

 Dagmar Voudouragkaki
"Musíte znát své tělo, musíte ho vnímat. Tělo je fyzická schránka vlastního já a vy jste...
 První ročník konference v roce 2014 měl obrovský úspěch
Jógoviny jsou mediálním partnerem Ashtanga Yoga Conference a vy můžete vyhrát vstupenku...
 Mysore lekce - na vlně vlastního dechu s energií skupiny
V původní tradici se jógová nauka šířila skrze osobní přenášení znalostí z učitele na...
 Simona Tancerová se věnuje józe už 20 let.
Simonu Tancerovou zřejmě znáte jako moderátorku oblíbeného pořadu České televize Kouzelné...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00