Na jógu mě vylákala kamarádka, dnes je to můj život

Když přemýšlím, jak se to stalo, že jsem začala s jógou, vždy se mi vybaví můj táta. V dětství mi často vyprávěl o tom, jak „za mlada“ skákal do výšky a jak s tím skončil, když jeho trenér zemřel. Můj táta byl z dětského domova. Jeho trenér byl pro něj jako vlastní otec. Když vyprávěl o atletice, znělo to pro mě jako hudba, která mi zní v uších do dnes. Zkoušela jsem to ve škole s basketbalem, ale od druhé třídy jsem začala „záhadně“ tloustnout a na basketu jsem byla úplně mimo. Myslím, že na jediném zápasu ve své basketbalové kariéře, na který jsem původně jela jako náhradník, jsem střelila vlastní koš. S basketbalem jsem skončila.

Michaela Klímová
Tloušťka mě sice na střední škole začala pomalu opouštět, ale strach, aby se nevrátila, mě hnal do posilovny, kde jsem trávila snad každé odpoledne. Také jsem se zhlédla v aerobiku, který jsem se velmi rychle naučila, a nějakou dobu jsem na škole učila holky aerobik. Učitel tělocviku na střední škole si všiml mého talentu pro skok do výšky, a tak jsem občas „vymetla“ i nějaký ten závod, což se mi nakonec vlastně stalo osudným. Při závodech jsem špatně skočila a zranila jsem si koleno. Ortoped mi potom zakázal veškeré sportovní aktivity kromě cest do školy a ze školy.

V té době jsem již několik let praktikovala buddhismus. V roce 2004 jsem se setkala s buddhistickým učitelem 17. Karmapou Thinle Thaje Dordžem. Od Karmapy a od dalších významných tibetských lamů a buddhistických učitelů jsem obdržela řadu iniciací, učení o lidské mysli a práci s emocemi. Tato učení a jóga mě v těch nejtěžších časech držely nad vodou.

Po rozvodu jsem měla pocit, že jsem to někde strašně zkazila. Kde najednou byla ta živá a veselá holka, co měla dříve ze života takovou radost? Cítila jsem se vyčerpaná a vyhořelá.

Představila jsem si sebe samu rekapitulující svůj život na smrtelné posteli. Uvědomila jsem si, jak nepředstavitelně hloupě mrhám tím drahocenným darem, jakým je život. Došlo mi, že tohle není smysl bytí na tomto světě. Byl to moment úžasné úlevy a prozření.

A pak se v mém životě začaly dít zázraky. Stalo se to, co by mě dřív ani ve snu nenapadlo. Potkala jsem bytost nejdražší, nejkrásnější a nejmoudřejší. Od prvního okamžiku jsem měla pocit, jako by sestoupil z nebe. Náš vztah byl od začátku jako malý velký zázrak. Nekonečná moudrost a krása jeho bytosti jako by mě na rukou nosila a provází mně ode dne, kdy jsem ho potkala. Poznala jsem, jak vypadá láska člověka, který miluje upřímně, neustále a s pochopením a hlavně – miluje mne takovou, jaká jsem. Za dva roky si mě vzal a dnes spolu tvoříme skvělý tým. Naše životní cesty se propojily v době, kdy jsme oba bojovali s návalem rušivých emocí v rozpadajících se předchozích vztazích. Setkali jsme se v buddhistickém centru, kde jsme oba doufali najít odpovědi na otázky na téma život.

Od té doby jsem uspořádala několik výstav svých obrazů. V roce 2008 mě moji kamarádi požádali, abych je učila jógu. Řekla jsem si proč ne. Díky józe se již několik let denně setkávám s mnohými báječnými lidmi. Mám příležitost pomáhat jim na cestě k objevení možností vlastního těla. V roce 2012 jsem se setkala s technikou EFT. Stala jsem se terapeutem pro emoční zdraví a praktikuji mentální léčbu. V roce 2013 jsem dokončila studia neuro-lingvistického programování a stala jsem se Mastrem NLP.

Konečně jsem se dostala k tomu, co jsem si celý život přála dělat. Být užitečná.

Jako každý učitel mám radost, že díky své praxi se moje schopnost pomoci ostatním, neustále rozvíjí. I já jsem si našla svůj vlastní přístup k výuce jógy. Uvědomila jsem si její terapeutický potenciál. Jóga má schopnost významně ovlivnit kvalitu našeho prožívání okolního světa. V jednotlivých polohách těla (ásanách) se skrývá obrovská šance na osvobození naší duše.

Upřímné přání být užitečná co nejvíce bytostem mě přivedlo k práci s emocemi, které považuji za největší překážku v prožívání spokojeného života, v osobním rozvoji, příčinu nemocí, životních krizí a osobních selhání. S emocemi, bolestmi a omezeními svého těla se můžeme vypořádat několika způsoby. Jedním z těchto úžasných a účinných nástrojů je i jóga.

Můj manžel mi pomohl vytvořit vlastní online studio jógy Mishayoga.cz, kde poskytuji mnoho užitečných informací o vlivu jógy na fyzické a emoční zdraví. Vytvořil web, jezdí se mnou a vytrvale natáčí má videa a fotí nádherné fotky. Snažíme se prosadit jógu jako moderní styl pro dnešního člověka v dnešní hektické době plné zmatku a starostí. Snažíme se zbourat mýty a nepravdivé koncepty, díky kterým je jóga ochuzena o své obecenstvo.

Kurzy jógy vedu v Táboře, Sezimově Ústí a Soběslavi.

Michaela je učitelka jógy s více než tisícovkou odučených hodin. Jógu se učí od r. 2000 pod vedením Lorraine Grocott, Jenny Beeken, Ivany a Jana Kneislových a dalších. Je zakladatelkou online studia jógy Mishayoga.cz, Master neurolingvistického programování, Mistr mentální léčby a praktikující buddhistka. Jógu vyučuje od roku 2008.

Kam dál?

 Nemyslím si, že jogu vystihuje niečo lepšie ako pojem dynamická rovnováha
Na začátku příběhu stojí děvče. Drobné, ustrašené, nesmělé a často i utrápené. Stojí v...
 K józe mě přivedl jeden výcvik v koučování
Józe se věnuji teprve dva roky. Ale ze svého pohledu docela intenzivně – snažím se o...
 Pomocí jógy lze komunikovat s lidmi s postižením
Mé první setkání s jógou proběhlo už na základní škole. Měli jsme si připravit do...
Maria Villella v pozici Eka Pada Rajakapotasana (královský holub)
Když se podíváte na její elegantní pohyby při běžné jógové praxi ( ukázka ), ani na...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00