ANKETA: Kdy cvičit ásany? Ráno nebo večer?

Někdo rád cvičí ráno, jiný zase večer. Jak je to ale správně? I tentokrát jsme se na osobní zkušenosti a tipy zeptali jógových učitelů, studentů jógy, ale také úplných začátečníků. Přestože každý z nich preferuje jinou denní dobu na cvičení ásan, v jednom se shodují: důležité je zkrátka cvičit. Je to čas, který věnujeme sami sobě.

Tradiční jógové školy většinou doporučují cvičení ásan po ránu. Naše mysl je po probuzení klidná, takže dokážeme lépe vnímat své tělo. Máme prázdný žaludek, což je pro cvičení také dobré. A svou práci po ránu skvěle odvádí i vycházející slunce! Co když jste ale od přírody spíše sova než skřivan? Je vůbec dobré, nutit se do ranního cvičení, anebo je lepší zajógovat si v podvečer? Jak to vidí učitelé jógy?

Kdy cvičit ásany?
Autor: 
Jógoviny.cz

Otázka zní...

V jakou denní dobu sami jógu praktikujete a proč? Máte v tomto ohledu i nějaký tip pro své studenty/klienty?

Daniela Pilařová

Daniela Pilařová - lektorka Samadhi jógy, Studio Yoganesha

Já cvičím ráno a večer a opravdu téměř pravidelně dvakrát denně. Nutí mě k tomu nejen snaha postupovat v józe dál, ale také problémy s páteří, které mám od mládí. Uvědomila jsem si, že bolavá páteř je pro učitele jógy přímo požehnání: cvičí totiž opravdu pravidelně, a tak se nemusí sám před sebou stydět, když totéž doporučuje svým žákům.

Petr Smil

Petr Smil - učitel, Prana Vashya Yoga

Brzy ráno. Proč? Protože to dává největší smysl. Studentům nic neradím, každý si musí najít svou cestu. Mně to nejlépe funguje takto.

Petra Vonšovská

Petra Vonšovská – lektorka jógy, Traditional Ashtanga Praha

Miluji rána! Všude je ticho, slyšet je jen ptačí zpěv a ze tmy se pomalu vynořuje slunce... Na vlně ranní harmonie se nesou i naše myšlenky, jsou ještě klidné.


Mám své ranní rituály: ranní očistu, kávu, jógovou praxi, meditaci. Ranní ashtanga mi dává energii do nového dne, cítím se silnější, flexibilnější.


S úsměvem a pozitivní přístupem pak snadněji odolávám každodenním výzvám. Rána jsou tu zkrátka pro mě, je to čas, který mám sama pro sebe. Jsem tady jen já a můj dech.

Magdalena Nguyenová

Magdaléna Nguyenová - lektorka Vinyasa jógy, Yoga & Art

Jsem noční pták, takže zbožňuji podvečerní atmosféru a klid, který můžete díky praxi přenést do zbytku večera, noci. Nejen nočním ptákům ale doporučuji přivstat si čas od času a pozdravit slunko ráno. Den má pak zcela jiný spád!

Karin Póčová

Karin Póčová - lektorka Hatha jógy, Bindu Yoga Studio

Cvičím ráno, před snídaní, po osobní hygieně. Ráno se potřebuji rozhýbat a pozitivně naladit. 15 - 20 minut s meditací a pozdravem slunci bych za delší spánek už nevyměnila. Ranní, alespoň krátké cvičení, bych doporučila každému.

Barbora Hu

Barbora Vítů - zakladatelka Bindu Yoga Studia

Pokud je řeč o józe jako takové, snažím se ji praktikovat celý den. Pokud otázka míří na praxi ásan, doba mojí osobní praxe se hodně podrobuje časovým dispozicím dne. Nejvíce mi vyhovuje ranní praxe pránajámy, dopolední nebo podvečerní ásana a večerní meditace. Svým klientům bych doporučila, aby se neřídili toliko poučkami z knih a příruček a poslouchali své tělo, které jim umí samo říct, kdy je pro něj praxe nejoptimálnější. Je však zapotřebí nenaletět líné mysli, která za tělo často a s oblibou mluví.

Michaela Nováková

Michaela Nováková – jógová začátečnice

Já nejraději cvičím v podvečer.

Blanka SchusterováBlanka Schusterová

 

 

 

Blanka Schusterová - praktikantka Ashtanga jógy

Cvičím ráno, začínám kolem šesté. Je to tak pro mě nejpříjemnější, nejpřirozenější. A všude se přeci také píše o tom, že právě rána jsou pro cvičení jógových ásan nejlepší, souhlasím s tím. Nováčkům bych tedy určitě poradila, ať si k ranní józe zkusí najít cestu, mají-li tu možnost.

Markéta Fišerová

Markéta Fišerová – lektorka jógy, Sattva Yoga

Jógu sama nejraději praktikuji po ránu či dopoledne, nebo přesněji - vždy, když mám na svou praxi čas a klid. To je totiž nejdůležitější. Každý by si měl umět vyhradit čas na svou osobní praxi. Vždyť při praktikování jógových ásan se odpoutáváme od vnějšího světa a zároveň se ponořujeme do toho svého vlastního. Nezáleží tedy na tom, kdy - každý máme jiné časové možnosti. Důležité je vůbec praktikovat, a to kdykoliv a kdekoliv to jen jde.

Martina Procházková

Martina Procházková - zakladatelka Prague Spirit Festivalu

Podľa časových možností. Ideálne je pre mňa meditovať ráno, cvičiť okolo oběda, a mantrovať večer.

Petr Ševčík

Petr Ševčík - učitel Ashtanga jógy

Praxe je u každého adepta jógy to nejdůležitější. Já cvičím pravidelně pětkrát až šestkrát týdně. Cvičím vždy tak dlouho, abych cítil, že je to dostatečné. Bez lenosti a sebeklamu, ale také bez upjatosti, kvůli níž bych se přemáhal, anebo přestal experimentovat. Takže cvič. Cvič a získáš spoustu odpovědí! Cvič od srdce, zároveň ale přemáhej lenost svou vůlí. Cvič systematicky, ale nezapomeň na novinky, které tě budou posouvat dál. Raduj se z toho a měj ze sebe dobrý pocit.

Cvič v takovou dobu, která se ti hodí. To je ta pravá doba! Lepší teď než vůbec. A nesnaž se napěchovat svůj život do uměle vytvořených dogmat, která bys stejně porušoval. A ještě bys z toho třeba měl i výčitky svědomí. Za mě určitě platí to, co říkají všichni mistři: tuny teorie nenahradí gram praxe. Cvič tedy kdykoliv, kdekoliv, pořád a s kýmkoliv.

Náš tým, to jsou jogíni všech úrovní: od začátečníků s všetečnými dotazy, po zkušené jógové matadory, kteří se rádi dělí o své zkušenosti. Jsme parta lidí s praxí jógovou i novinářskou. Chceme předkládat jógová témata a povídat si o všem zdravém. Rádi bychom ukázali každé otevřené mysli, že je fajn vnímat své tělo a umět s ním pracovat.

Kam dál?

 Jogínův partner, partnerův jogín
Tak jako ve světě neexistuje nic odděleně, tak ani v partnerství nelze žít odděleným...
Co vás čeká a nemine na soukromé lekci jógy
Na tzv. otevřenou lekci jógy může přijít kdokoliv, většinou ani není potřeba rezervovat...
Pozice mrtvoly je pro pozorného učitele jógy něco jako zdravotní karta studenta
Pro řadu lidí je šavásana (pozice mrtvoly) tou zdaleka nejoblíbenější ásanou. K jejímu...
Přípravné cvičení pro provádění „správné střechy“.
„Paní učí jógu“, popisovala nedávno jedna moje známá mou práci své dvacetileté dceři. „Na...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00