5 OTÁZEK: Nemám ráda nálepky a když, tak jedině punk

V jaké fázi života jste se nacházela, když jste se seznámila s jógou? Stála za tím náhoda, anebo to bylo něco "hlubšího"?

Drahomíra Bačkorová

Je jí 47 let, je vášnivou sportovkyní, v Pardubicích vede lekce Ashtanga jógy a pracuje v Českém rozhlase. Miluje Himaláj a pravidelně jezdí za svými učiteli do jižní Indie, do Mysore, aby svou jógovou praxi vždy posunula o krok dál.

Svou denní dávku jógové praxe si pravidelně bez přestávky ordinuje už přes 8 let a jak sama říká, vynechala za tu dobu jen dvakrát - když byla na kurzu přežití, který organizovalo Ministerstvo obrany ve Vyškově, a pak při nedávné účasti na cyklistické pouti napříč ČR a Slovenskem.

Drahomíra kombinuje jógu s nejrůznějšími dynamickými sportovními aktivitami, nedávno například propadla Crossfitu.

Moje první setkání s jógou proběhlo někdy v dobách vysokoškolských studií. Už ani nevím, jak se mi dostala do rukou kniha André Van Lysebetha - Jóga, a protože jsem v té době hledala (a vlastně hledám dosud) nějaký způsob, jak zhubnout, a aerobik ani kruhový trénink v posilovně nefungoval, řekla jsem si, že zkusím jógu. Dokonce jsem začala chodit na kurz hatha jógy, ale většinou jsem si předtím zašla se spolužáky na skleničku a pak jsem v ásanách usínala...

Proto jsem začala cvičit doma po ránu, ale spíš než o jógu šlo o takovou rozcvičku, maximálně dvacet minut. Když se mi pak ale narodila dcera a neustále mi při cvičení doslova lezla po hlavě, tak jsem toho nechala s tím, že se přece můžu k józe vrátit, až budu stará.

Osud mi ale naznačil, že tak dlouho rozhodně čekat nebude a poslal mi do cesty Power Yogu. Absolvovala jsem myslím hned první kurz, který se tady v roce 2002 pořádal. Vedl ho Vašek Krejčík a jako hosta tehdy přizval zřejmě prvního českého ashtangistu Dalibora Štědronského.

Po tomto kurzu jsem s Daliborem zůstala v kontaktu, prošla jsem učitelským kurzem a následujících šest let jsem vedla kurzy Power Yogy. Ashtanga už na mě ale čekala. Když se v roce 2008 Dalibor vrátil z půlročního pobytu v Indii, absolvovala jsem jeho ashtangový workshop. A pak už to byla jízda: týden ashtangového jógování v Chorvatsku a na konci pobytu můj dotaz - "to jako fakt musím cvičit každé ráno?". Odpověď zná každý jogín. A tak jsem si řekla, že to zkusím. Trpěla jsem, bolelo to, ale nevzdala jsem to.

Jsem spíše sova než skřivan a do dneška, když mi před pátou ranní zazvoní budík, odmítám otevřít oči a pohnout se. Nakonec ale stejně vždycky vstanu, nakrmím kočku, pročistím si nos pomocí džala néti, což mě konečně probudí, a postavím se na svou starou prošoupanou jógamatku.

 Nemám ráda nálepky a když, tak jedině punk
Autor: 
Drahomíra Bačkorová

Mám k ní totiž velký citový vztah - zůstala mi po mé poslední velké lásce, prošla se mnou 760 km dlouhou pouť do Santiaga de Compostella, viděla východy slunce v Rumunsku a v Albánii, jsou v ní litry potu vypoceného pod indickým sluncem, čůraly na ni už tři kočky a vsákly se do ní i moje vlastní slzy. Je už chudinka celá děravá, jak na ní každý den proskakuju vinyasy, ale snad ještě chvíli vydrží.

5 OTÁZEK

5 OTÁZEK je série rozhovorů, které mají tyto společné prvky:

  • 5 dobře mířených dotazů
  • v roli respondenta zajímavá osobnost ze světa jógy

Rádi byste někoho vyzpovídali? Pošlete nám tip na info@jogoviny.cz.

Za posledních 8 let jsem tuto svou jógamatku nechala doma jen dvakrát. Nejprve, když jsem byla na týdenním kurzu přežití ve Vyškově, kde cvičit fakt nešlo. I když při každonočním poplachu, kdy jsme museli do deseti sekund od vyhlášení zalehnout na ledovou zem, bych možná podložku ocenila. Podruhé to bylo při nedávném pětidenním nonstop Opel Cyklo Handy Maratonu, protože na kole ani v autě se zkrátka jógovat nedalo (pozn. redakce - jde o cyklistickou pouť napříč ČR a Slovenskem, unikátní závod smíšených týmů zdravých a handicapovaných cyklistů).

Začínala jste před lety s aerobikem a dalšími aerobními formami cvičení. Ani dnes není jóga jedinou vaší aktivitou. Čím tedy pro vás jóga je a neperou se ty jednotlivé disciplíny navzájem?

Hlavním důvodem mého sportování byla a je snaha zhubnout. Jako dítě jsem byla kulička, která četla a jedla. Rodiče nesportovali a hodina gymnastiky týdně to nezachránila. Když mi bylo asi 14 let, dorazil i k nám aerobik - v té době alá Jane Fonda. A tam to začalo. Postupně jsem přidávala kruhový trénink, běh, plavání, kolo, po revoluci a narození dcery jsem se na pár let zabydlela v posilovně, začala jsem vést hodiny aerobiku, spinningu, tae-bo a vytvořila si tak velmi silnou závislost na endorfinech a pohybu. I proto cvičím pouze dynamické formy jógy, tedy Ashtanga jógu a Prana Vashya jógu. Prostě potřebuju intenzivní sport, kdy doslova vypustím duši, zároveň ale také jógové plynutí, kdy duši zase napustím...

Zabýváte se reiki, děláte shiatsu masáže, přitom si ale libujete i ve fitness hitu Crossfit. Je tohle propojování různých světů právě vaše cesta?

Jsem blíženec, tím je asi řečeno vše. Pokud sportujete pravidelně a intenzivně, stále hledáte nové výzvy – a já našla Crossfit, který je i po dvou letech stále velká láska. I proto teď vstávám třikrát týdně o půl páté – trénink v gymu totiž začíná v šest ráno a já před tím nutně potřebuju ještě alespoň půl hodiny domácího jógování!

Jóga a Crossfit navíc mají hodně společného - třeba takový angličák (burpee) je vlastně modifikovaný pozdrav slunci! Ale vážně – bez jógové praxe bych ve svém věku (jsem v gymu nejstarší) už asi tak náročný atleticko-posilovací trénink nezvládla, rozhodně ne ve zdraví. A takto vlastně vznikla i myšlenka na pořádání lekcí jógy, které jsou přímo ušité na míru atletům z Crossfitu: je to skvělá výzva i hodně legrace.

Co děláte "v civilu" a jak vás jóga v běžném životě ovlivňuje?

Pracuju v Českém rozhlasu Pardubice jako vedoucí redakce a redaktorka zpravodajství. Bez jógy bych už asi byla v blázinci!

Podnikáte jógové cesty? Proč jsou podle vás takové výpravy v životě jogína důležité, jsou-li? A považujete se vůbec za jogína?

Od roku 2010 jezdím každý rok v zimě na pět týdnů do indického Mysore, mými tamními učiteli jsou Vinay Kumar (Prana Vashya jóga a záklony) a jeho bratr Vijay Kumar (Ashtanga jóga). A je tam také Chamundi Hills Temple, ke kterému vede 1000 kamenných schodů, což je ideální trasa na dopolední běh mezi ranní a odpolední jógovou praxí.

Pro mě je pobyt v Indii balzám na duši. Sice se mi víc líbilo v Ladakhu a Nepálu kvůli Himálaji, ale i jih má své kouzlo. Pětitýdenní intenzivní praxe mě vždy posune zase o kousek dál.

A jestli se považuji za jogína? Tak to ani náhodou! Nemám ráda nálepky a když, tak jedině punk...

Petra dříve pracovala jako televizní reportérka, dnes má na starosti chod redakce Jógovin. V dětství závodně plavala a později pak o medaile bojovala na veslařském skifu. Jógově se považuje za věčného aštangového začátečníka. Má ráda hory, na kole i pěšky, a je spoluzakladatelkou jógového obchodu YogaGuru.cz

Kam dál?

 Lekce Kundaliní jógy
Moje hledání trvalo asi dva roky. Krásné studio (a učitel) nakonec vlastně přišlo za mnou...
 První česká kniha omalovánek pro dospělé
Návrat k omalovánkám, to je ta nejlepší terapie. A to ani nemusíte umět kreslit! Právě...
Jízda na motorce je pro mě meditací
Nejen učitelé jógy, ale i lidé z ostatních oborů mi dají za pravdu, že každý začátek je...
Nejenže si opravdu pochutnáte, ale ještě uděláte dobrý skutek!
Žiji jógou, která se různými prostředky umně vplétá do nejednoho aspektu mého...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00