MŮJ PŘÍBĚH: Můžu být taková, jaká být chci - teď už to vím

Jste takoví, jací si myslíte, že jste…

V dětství jsem byla hodně zakřiknutá, ze všeho vystrašená a především uzavřená. Žila jsem ve světě knih a pak jsem literaturu dokonce studovala. Záleželo mi na tom, co si o mně lidi myslí, snažila jsem se toho hodně naučit - být takovým tím moderním intelektuálem, co má přehled o všem, čte vybrané knihy a neposlouchá rádiové hity. Vlastně jsem byla krásnou ukázkou toho, co z nás vytváří vzdělávací systém - neustále něco posuzovat, ale sám ze sebe vlastně dát velmi málo, nebo vůbec nic…

 Jste takoví, jací si myslíte, že jste...
Autor: 
Monika Winklerová

Vzdělání mě "kupodivu" neučinilo šťastnou, byla jsem stále nemocná a vystresovaná, neměla jsem moc přátel, byla jsem nesportovní typ, zcela zablokovaný knihomol... Ale uvědomovala jsem si to, to je zajímavé, a už od patnácti let jsem průběžně pracovala na tom, abych se zbavila strachu z lidí a z komunikace: přihlásila jsem se do amatérského divadla. Úplně nová skupina lidí, večírky a večírky… stal se ze mě dekadentní intelektuál!

Život nás prostě někdy vede z extrému do extrému, je to hra dvou polarit - jin a jang, a bez jednoho by nebylo druhé. A nakonec právě z těchto zkušeností často nejvíce rosteme. Ve chvíli nejhlubší deprese jsem i já zažila ten nejosvícenější zážitek svého života – záblesk, ve kterém jsem se stala vším. Čistým vědomím - všemi lidmi i stromy, bylo to jako probuzení ze snu, připomenutí "aha, vlastně". A to jsem přitom jen tak stála na zastávce cestou ze školy…

Nezavírejte sami před sebou žádné dveře, dovolte si být pokaždé jiní

Po maturitě jsem se rozhodla odjet na léto pracovat do Španělska. Španělsky jsem neuměla, nikoho jsem tam neznala a přede mnou 3 měsíce. První cesta letadlem, první setkání s mořem, ale především první setkání sama se sebou.

Nikdo vás nezná a neví "jací jste", tím pádem žádné předsudky, ani žádná očekávání. Pamatuju si přesně, jak mě zamrazilo, když jsem si tohle všechno uvědomila – "že můžu být taková, jaká být chci". A od tohoto okamžiku se vše zrelativizovalo, uvědomila jsem si, že limit je jen ve mně, že nejsem přirozeně uzavřená nebo stydlivá, že jsem vlastně dosud jen plnila očekávání svých blízkých a sebe sama. Ale vždyť můžu být úplně jiná a třeba dokonce pokaždé jiná! S čím se potom ztotožnit, když vaše já nemá žádnou neměnnou vlastnost?

Díky těmto zábleskům se mi vlastně pomalu otevíraly oči. Jenže pak jsou tady také emoce: vnitřní zmatky, partnerské vztahy, které zcela zásadním způsobem ovlivňují naše směřování v životě, situace v životě, které se opakují... A vy zjišťujete, že i když jste si mysleli, že už chápete, jste pořád někde na startu a poznání ještě zdaleka neprostoupilo vaše tělo a srdce.

Když jsem se rozhodla, že přestanu "hrát roli", kterou ode mě partner očekával, přišel krach našeho dlouholetého vztahu. Otevřela jsem se sama sobě a začala jsem se opět zajímat o všechny ty věci, které mě vždy fascinovaly – energie, léčitelství, aura, meditace... A pak jsem konečně začala praktikovat jógu. Někdo by mohl říct, že jsem k józe byla (s)vedena souhrou náhod. Ale opravdu tady ještě někdo věří na náhody? Když si začnete všímat věcí kolem, musíte se teorie náhod vzdát.

Ahoj, jsem doma!

Bylo to jako návrat domů, dodnes to tak cítím. Od té doby všechno funguje "samo". Je to zajímavá magie - když jste na té správné cestě (správné pro vás, na vaší jedinečné cestě, nevěřím na univerzální návod pro všechny), jakoby někdo před vámi zametal chodníček a ukazoval vám, kudy máte jít. Nepotřebujete mapu, protože se neztratíte. Nepotřebujete hodinky, protože všude jste v ten správný čas. A když přijdete na zastávku, autobus zrovna jede vaším směrem. Znáte to?

Já jsem nejprve absolvovala kurz Rádža jógy ve Frýdku Místku, a protože mi to nestačilo, začala jsem cestovat za učiteli do Indie. V Indii jsem nakonec absolvovala i dva kurzy pro učitele - Aštanga jógu a Hatha jógu. Už několik let učím Vinyasa jógu, Rádža a Hatha jógu, a zklidnění v mém životě mi přinesl i kurz pro učitele Yin jógy - tu jsem si také bezmezně zamilovala.

Dlouhou dobu jsem se snažila vybrat, která je ta nejlepší jóga pro mě, co mi nejvíc sedí, jak to všechno nastavit a stanovit přesná pravidla mojí praxe. Až nakonec jsem na to rezignovala, každý den je jiný, počasí, moje nálada a kondice. A nakonec je jenom jedna jóga - být tady a teď, osvobodit se od všech pravidel a být schopen přijmout jakoukoli změnu.

Není to přímá a rovná cesta na vrchol, spíše procházka po vrstevnicích

Jsem přesvědčená, že na počátku všeho, co se v našem životě děje, jsou naše myšlenky a emoce. Jak je ale uhlídat? Někdy mě moje emoce odfouknou dál od mého středu a na chvíli zapomínám, co už dlouho vím a co zažívám. 

Když jsem se poprvé ponořila do jógy, asi na rok, úplně jsem se odtrhla od lidí a normálního života. Byla jsem šťastná, ale všichni mi neustále naznačovali, že jsem už trochu mimo. Hodně jsem se ale tehdy naučila, šla jsem do sebe. Bublina pak splaskla a já jsem musela vyjít ven a konfrontovat to (se).

A tak je to vlastně každý den, pokud se tedy nerozhodnete ukrýt se s jógou někde v jeskyni. Zas a znova se do toho stavu vracíte, zas a znova vás emoce a myšlenky táhnou jinam a vy kroužíte kolem centra, chvíli ho protnete a pak zase kotrmelce - černá, bílá… A ta zastavení na středu jsou postupně delší a delší, protože už víte, jak se tam i díky jógovým technikám vrátit. A ze svého středu expandujete, až se nakonec stanete černou i bílou zároveň....

Monika je učitelkou vinyasa yogy i "protikladné" yin yogy. Na józe jí fascinuje její schopnost dostat se z mysli do těla, do toho mystického okamžiku tady a teď, o který často díky plánování a analyzování přicházíme. Žije a působí v Ostravě, kde s kolegyní vede Shanti Yoga studio, organizuje jógové víkendy i výpravy do Indie. Více o Monice najdete ZDE.

Kam dál?

 Rozhodla jsem se proto pokračovat jako asistent učitele.
"My way" je nejen má oblíbená skladba, ale zároveň ale i mé motto, kterým se podvědomě...
 Nemyslím si, že jogu vystihuje niečo lepšie ako pojem dynamická rovnováha
Na začátku příběhu stojí děvče. Drobné, ustrašené, nesmělé a často i utrápené. Stojí v...
 Svou praxi jsem musela zjemnit
Když jsem před 20 lety hledala terapeuta, který by mi pomohl s problémem sexuálního...
 Jóga dokáže pomoci od panické ataky
Panická ataka. Touto psychickou poruchou trpí čím dál víc lidí, zdá se neznámá, ale...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05