FOTOČLÁNEK: Jak správně používat jógový pásek

Nejsem si jistá, kolik lidí na světě používá ve své jógové praxi jako pomůcku pásek na jógu, ale mám za to, že bohužel zřejmě málo. Jógový pásek je přitom velmi užitečná a hlavně nedoceněná jógová pomůcka, která má potenciál prohloubit jógovou praxi jak začátečníků tak i pokročilých. Strach o to, jak vypadají naše ásany však musí jít stranou!

Jógoví začátečníci mohou pásek používat jako svou prodlouženou ruku. Pásek tak může pomoci postupně uvolnit, protáhnout a posílit tělo. V některých pozicích může pásek poskytnout úlevu a komfort zejména v oblasti kyčlí a páteře, jejichž bolestivost je někdy při cvičení jógy velkou překážkou.

 Pásek na jógu Manduka Cotton Yoga Strap

Jógový pásek může být také užitečný při meditačních sedech, kdy pomáhá jógovým začátečníkům udržet páteř rovnou a poskytuje úlevu kyčlím. Pokročilí jogíni většinou používají pásek pro ještě lepší provedení ásan, pro získání ještě větší flexibility, nebo například při balančních či silově náročnějších ásanách.

Na následujících fotografiích se vám pokusím představit jógový pásek v co největším rozsahu. Věřím, že se stane i vaším užitečným pomocníkem.

Jógový pásek využijte na maximum

Autor: Martin Klíma

Jógový pásek je většinou vyroben z bavlny a velmi připomíná běžný pásek od kalhot, jen je o mnoho delší - zhruba 240 cm. Na jeho konci je přezka, která umožňuje spojit pásek do oka, které se potom používá k různým podpůrným účelům.

Velmi praktické využití má pásek mimo jiné také jako popruh na přenášení jógové podložky. Jsem zastáncem praktičnosti. Když už jsem si s sebou nosila jógový pásek v době, kdy jsem docházela na hodiny jógy, ráda jsem ho maximálně využila. Tohle je jenom jeden z takových příjemných způsobů jeho použití. Jistě jich najdete na vašich "jógových" cestách více.

Michaela je učitelka jógy s více než tisícovkou odučených hodin. Jógu se učí od r. 2000 pod vedením Lorraine Grocott, Jenny Beeken, Ivany a Jana Kneislových a dalších. Je zakladatelkou online studia jógy Mishayoga.cz, Master neurolingvistického programování, Mistr mentální léčby a praktikující buddhistka. Jógu vyučuje od roku 2008.

Kam dál?

 Jakmile vyzkoušíte koberec na jógu, hravě se necháte zhýčkat.
Během praxe Ashtanga jógy vzniká vnitřní teplo. Při fyzické jógové praxi ásan se naše...
 Jak znovu začít opravdu dýchat?
Soutěžte o knihu Michaely Klímové O životní síle dechu. "Pro začátek mám pro vás jedno...
 Jak používat roller
... Myslím si, že pravidelné používání rolleru dokáže velmi přirozeně ovlivnit držení...
 Aero jóga je cvičení ve vzduchu, relax i zábava
Aero jóga, létací jóga, fly jóga, inverzní terapie, antigravity yoga, swing yoga, aerial...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00