FOTOČLÁNEK: Jak na hluboké předklony ve stoje i v sedu

Narušená flexibilita je nejspíš jeden z hlavních důvodů, proč lidé začínají s jógou. Trápí nás naše ztuhlá těla a chceme s tím něco udělat. Mnozí z nás poměřujeme svou flexibilitu podle toho, zda se dokážeme dotknout špiček svých chodidel anebo, zda dokážeme položit čelo na kolena. Denně vidím známky zoufalství v očích lidí, když si uvědomují omezení svého těla. Dnes už s úsměvem vzpomínám na své vlastní první pokusy o stoj v předklonu (Uttanásana/hluboký předklon – pozice pro intenzivní protažení těla) nebo předklon v sedu (Paščimóttanásana/kleště – pozice pro intenzivní protažení zadní části těla). Vzpomínám na to agonizující pnutí v těle, které mě zbavovalo dechu. Vybavuji si ten pocit bezmoci a vzteku na své vlastní tělo, když prostě nepovolilo. Dnes díky většímu porozumění lidskému tělu a pochopení určitých zákonitostí, bez kterých se cvičení jógy neobejde a díky jisté moudrosti, která se utvořila z mé patnáctileté zkušenosti s jógou, nemám s předklony problém. Chystám se v tomto fotočlánku předat toto know-how, které je možná jednodušší, než si myslíte.

Základem pro kvalitní a hlavně bezbolestné protažení v předklonu je v první řadě uvolnění celého těla. Nezapomeňte, že se chcete protáhnout a cítit se lépe. Často mám pocit, že se lidé snaží spíš potrápit své tělo, než si užívat potěšení a užitek, které pořádné protažení přináší. Důležitý je také hluboký nádech, který rozšiřuje tělo a vytváří prostor pro vše, co je uvnitř. Výdech naopak pomáhá tělu k hlubšímu uvolnění. V předklonu je třeba více se zaměřit na oblast beder, pánve a kyčlí než na nohy. Páteř je potřeba prodloužit (jakoby vyrůst) a hrudník otevřít (rozšířit hrudní koš, ramena a lopatky).

Na následujících fotografiích, které jsme pořídili v lezeckém centru Wall Club v Sezimově Ústí, představím několik pozic, které vás pomalu dovedou až k - podotýkám - příjemnému protažení v předklonu.

Uttanásana - kontrolní body pro protažení v předklonu ve stoji:

  1. Paty ven, špičky k sobě
  2. Uvolněné nohy (kotníky, kolena, kyčle)
  3. Široká pánev
  4. Uvolněná páteř
  5. Široká hruď (široká ramena, uvolněné lopatky, vypnout prsa)
  6. Široké lokty
  7. Těžká hlava
  8. Břicho na stehna

Paščimóttanásana - kontrolní body pro protažení v předklonu v sedu:

  1. Dlouhé nohy (paty co nejdál před sebou)
  2. Široká chodidla
  3. Uvolněné nohy (kotníky, kolena, kyčle)
  4. Široká pánev (sedací kosti)
  5. Dlouhá páteř
  6. Široká hruď
  7. Břicho na stehna

Jdeme za srdcem, ne za hlavou

Moje učitelka jógy Lorraine vždy při hodinách říkala: "Jdeme za srdcem, ne za hlavou". Myslím, že tato věta hovoří za vše. Pamatujte, že první fáze, kterou nelze přeskočit, je uvolnění. Naše tělo je plné nezdravých návyků, které se cvičením jógy postupně rozpouštějí. Podmínkou pro protažení je uvolnění. Teprve když jsem se naučila nespěchat a neklást na své tělo nezdravé nároky, začala jsem prožívat posun v pozicích, které pro mě byly zpočátku náročné.

Myslím, že nás doba učí být vždy a za každých okolností příliš perfektní. Někdy možná zapomínáme na to, že cvičíme pro radost a zdraví. Nejsme na olympiádě. Člověk nepřišel na tento svět, aby trávil hodiny a hodiny cvičením a podával nadpřirozené výkony. Jeden můj učitel říkal: "Lidské tělo bylo navrženo pro klouzavou chůzi stepí."  Při představě tohoto pohybu vnímám uvolnění, ladnost, pružnost a sílu.

Někteří lidé tráví díky charakteru dnešní doby příliš mnoho hodin jednostranným pohybem, nebo sedí v autech či na židli za kancelářskými stoly s ohnutýma nohama, což přímo ovlivňuje délku svalů na zadní straně stehen – hamstringů. Sportovní aktivity, jako jsou běhání nebo jízda na kole, hamstringy ještě více zkracují. Těla navíc ztrácejí uvolnění pod neustálým tlakem a stresem. Svaly tuhnou na úkor pružnosti a ztrácí svůj přirozený tonus. Některé svaly tvrdnou, jiné se natahují a těla se deformují. Šlachy se zkracují nedostatkem přirozeného pohybu, ke kterému bylo tělo určeno.

Možná je to tím, že se potom cítíme špatně a snažíme se to všechno dohnat co nejrychleji na hodinách jógy. Chceme vidět rychlé výsledky a jsme netrpěliví. Nejrychlejší posun vpřed k uvolnění, pružnosti a zdravému tělu je však pouze skrze uvolnění a odevzdání se přirozenému pohybu. Až se tělo uvolní a začne si užívat radost z pohybu, začne se rozvíjet i přirozená flexibilita nejen těla, ale i určitá flexibilita v přijímání všech vnějších událostí, které bychom chtěli mít, ale málokdy máme, pod kontrolou. Nakonec se dostaví síla těla i mysli, která se rodí z uvolnění, flexibility, zkušenosti a důvěry.

Zdravotní účinky hlubokých předklonů:

  • Protahuje boky, hamstringy a lýtka
  • Posiluje stehna a kolena
  • Udržuje páteř silnou a flexibilní
  • Snižuje stres, úzkost, depresi a únavu
  • Zklidňuje mysl a uklidňuje nervy
  • Uvolňuje napětí v oblasti páteře, krku a zad
  • Aktivuje břišní svaly
  • Zmírňuje příznaky menopauzy, astma, bolesti hlavy a nespavost
  • Stimuluje ledviny, játra, slezinu
  • Zlepšuje trávení
  • Může snížit vysoký krevní tlak

Pamatujte, že jóga je jako život. Položit dlaně na zem může být daleko méně důležité než samotná cesta k tomu.

Michaela je učitelka jógy s více než tisícovkou odučených hodin. Jógu se učí od r. 2000 pod vedením Lorraine Grocott, Jenny Beeken, Ivany a Jana Kneislových a dalších. Je zakladatelkou online studia jógy Mishayoga.cz, Master neurolingvistického programování, Mistr mentální léčby a praktikující buddhistka. Jógu vyučuje od roku 2008.

Kam dál?

 Do Santiaga dnes putuje okolo dvou milionů lidí z celého světa ročně
Na své cestě do Santiaga de Compostela jsem potkala lidi, kteří z nějakého důvodu zapadli...
 Jak používat roller
... Myslím si, že pravidelné používání rolleru dokáže velmi přirozeně ovlivnit držení...
Jógový ručník: který vybrat a jak ho správně používat
Často se nás ptáte na rozdíly mezi jednotlivými typy jógových ručníků. Pokusíme se o...
 Pozdrav Měsíci
Jak je to s jógou a úplňkem? Tradují se obě možnosti – během úplňku cvičit, nebo necvičit...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05