Jóga a qi gong: konkurenti, nebo přátelé?

V Česku se občas setkávám s názorem, že kdo dělá (profesně) jógu, neměl by (profesně) dělat tradiční čínskou medicínu, resp. qi gong (čteme čchi-kung) a opačně ve smyslu rčení "ševče, drž se svého kopyta". Je zajímavé, že jsem se s takovýmto názorem nesetkala v Indii, domovině jógy. Snažíme se opět být papežštější než papež?

Když jsem začala praktikovat jógu, můj první hlubší zájem mě logicky zavedl k existenci oboru ájurvéda, který společně se systémem jógy funguje výborně jako ucelený terapeutický komplex pro tělo, ducha i duši. Zatímco jóga se stará o tělo a duši (vědomí), ájurvéda se snaží tělo udržet v takové zdravotní kondici, aby doslova neobtěžovalo a mohlo se pak věnovat józe.

 Řada qi gongových cviků je totožná s jógovými ásánami
Autor: 
Lena Chlebounová

Mezi disciplínami se vypíná Himálaj

Indové (jóga, ájurvéda) a Číňané (qi gong, tradiční čínská medicína) své disciplíny nevnímají jako neslučitelné; naopak jsem se setkala s názorem, doprovázeným mnoha úsměvy mnoha jeho šiřitelů, že mezi oběma obřími naukami vlastně leží jen pohoří Himálaj… A co je to z pohledu věčnosti duše, že?...

Proč tedy vlastně qi gong a tradiční čínskou medicínu propojovat s jógou a ájurvédou? Odpůrci propojování starověkých znalostí a zároveň vyznavači "čistých" oborů argumentují tím, že když člověk dělá jógu, má dělat jen jógu (a příbuzné disciplíny typu ájurvéda). Když dělá qi gong a tradiční čínskou medicínu, má dělat jenom je. A už vůbec nemá všechny disciplíny spojovat například v rámci hodin jógy.

Musím se však přiznat, že přesně toto konkrétně já velmi ráda dělám. Proč? Protože mě fascinuje, jak podobná si jsou nejen filozofická východiska východních terapeutických systémů, ale rovněž systémy samy. Například systém meridiánů v tradiční čínské medicíně je pozoruhodně příbuzný systému nádí (energetických "kanálků"), s nimiž pracují jóga a ájurvéda. Jóga má dokonale zpracovaný systém čaker, zatímco z tradiční čínské medicíny lze báječně využít třídění orgánů do orgánových soustav zang a fu (například srdce–tenké střevo, plíce–tlusté střevo atd.).

Jestliže mi na lekci jógy přijde člověk, jehož trápí úporná kožní vyrážka, zeslábl mu zrak a pálí ho žáha, má migrény či srdeční palpitace (bez patologického nálezu), při základních znalostech tradiční čínské medicíny mohu usuzovat na nějakou formu nerovnováhy v orgánové soustavě játra–žlučník a budu vědět, že takový člověk si musí dávat v józe pozor na přetížení šlach a vazů, které jsou kontrolovány právě játry, neboť může hrozit jejich namožení až natržení či jiná forma poranění/přetížení.

Pokud se mě na můj názor zeptá člověk, kterého trápí opakované blokády hrudní páteře na pravé straně těla s bolestivými odezvami ve ztuhlých trapézech, mohu usuzovat na přetíženou dráhu močového měchýře (mj. zpracovává city), který "vypustil" přetížení do meridiánu tenkého střeva, jehož jeden bod způsobuje právě přetížení trapézů a bolesti v nich. Navíc – a to je pro změnu informace z ájurvédy, respektive jógy – pravá strana může sice souviset s dominantní stranou těla (člověk bude zřejmě pravák), ale také na přetížený mužský princip u daného jedince (pravá strana = mužský princip = yang; levá strana = ženský princip = yin). Tyto prolínající se informace z obou oborů mi jako lektorce jógy velmi pomáhají k tomu, abych konkrétnímu člověku lépe porozuměla, pokusila se pochopit jeho zdravotní (a často i psychický) problém a třeba mu mohla i poradit. A zohlednit jeho (psycho/somato)patologii v druhu jógové praxe.

 Řada qi gongových cviků je totožná s jógovými ásánami
Autor: 
Daniela Pilařová

Podobnost jógových ásan a qigongových sestav

Pro oživení standardních jógových kurzů a lekcí pak vřele doporučuji seznámit se s qigongovými sestavami na harmonizaci jednotlivých meridiánů. Lze je cvičit samostatně i v páru (s asistencí) – jedná se o cviky, jejichž část je velmi podobná jógovým ásanám, a některé dokonce v józe existují jako samostatné pozice. Rozdíl je v tom, že v qi gongu jsou pozice označeny podle meridiánu, jejž harmonizují, a zároveň je cvičenec cvičí vědomě s tím, že právě pracuje na harmonizaci konkrétní dráhy konkrétního orgánu.

Osobně považuji spojení jógy a TCM (ale i západního bylinkaření, homeopatie, Bachových esencí a dalších takzvaných alternativních terapií) za velmi užitečné jak pro učitele, tak i pro cvičence.

V józe se často setkávám například se ženami, které trápí velké bříško, a tak se ho snaží posílit pomocí cviků – jestliže je však jejich učitel jógy obeznámen i se základy TCM, může jejich pozornost obrátit například na možnost oslabení soustavy slezina–žaludek, kdy slezina (vystavovaná velkému zatížení právě v našich zeměpisných šířkách, neboť se u nás v průběhu roku střídá zima s teplem) reaguje tím, že začne produkovat hlenotuk, který se rád usazuje v podobě tučného bříška či celulitidy. Jestliže pak taková žena upraví svůj jídelníček tak, aby slezinu dostatečně zahřívala a vysušovala, zbaví se hlenotuku v břišní oblasti a jógové pozice pak již jen mohou pomoci nabudovat dostatečné svaly břišního lisu tak, aby měla štíhlejší pas, plošší bříško a nádavkem jako bonus zpevněné pánevní dno, jež je účinnou prevencí možné budoucí inkontinence.

Moje cesta k tradiční čínské medicíně

V rámci Česka jsem pátrala po vzdělávání v ájurvédě, které by uspokojilo můj hlad po informacích, ale nacházela jen školy či "školy", jejichž kvalita či objem znalostí mi nepřipadaly vyčerpávající ani dostatečně důvěryhodné. A protože jsem se už mnoho let předtím díky své práci (překlady a redakce knih pro nakladatelství Eugenika) dostávala k docela podrobným informacím o tradiční čínské medicíně, padla moje volba studia právě na TCM. (Svou významnou roli v této volbě hrál rovněž fakt, že jsem se s TCM setkala v podobě víkendových bloků a zkoušek na Institutu aromaterapie, který jsem v oné době studovala.)

Moje cesta tedy vedla do TCM Institutu v Praze, kde jsem absolvovala naprosto skvělý přípravný ročník pro další čtyřleté studium. A přestože jsem na toto studium nenastoupila, můj zájem o TCM nekončí, ba naopak – ve Slezsku a na severní Moravě od letošního října otevíráme školu diagnostiky a terapií TCM (fytoterapie, akupunktura, tuina, dietetika), kterou jsme pojmenovali TCM Academy.

Od té doby, kdy jsem pod pokličku TCM nahlédla malinko podrobněji, mě tato disciplína naprosto uchvátila svou precizností, logikou i diagnostickými a terapeutickými možnostmi, jež nabízí. Filozofické východisko v taoismu, nauce staré několik tisíc let, nabízí smysluplné a logické vysvětlení principů světa a jeho fungování. Uvědomila jsem si, že toto je systém, jejž chci následovat.

Daniela je cvičitelka klasické jógy, s kolegyní provozuje v Ostravě jógové Shanti Yoga Studio. Je také zakladatelkou vzdělávacích programů Shanti Academy a Zbožňovaná žena, skrze něž se snaží přinášet informace o zdravém způsobu života. Je vystudovaná literární historička a bohemistka a rovněž absolventka Institutu aromaterapie.

Kam dál?

 Kundžal krijá: všechno musí ven
Vamana dhauti či kundžal krijá je druhou očistnou technikou, kterou jsme praktikovali v...
 Simona Tancerová se věnuje józe už 20 let.
Simonu Tancerovou zřejmě znáte jako moderátorku oblíbeného pořadu České televize Kouzelné...
Techniky využité v sestavě cviků hormonální jógy nejsou nové, dohromady vytvářejí unikátní celek
Když slyšíme slova hormonální jóga, často si nedovedeme nic konkrétního představit...
Indie, Gokarna, na pláži...
Mým nikoli tajným, ale velmi veřejně známým tipem, je poznání východní kultury: možnost,...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05