Zpět k přírodě, zpět k sobě: přes jógu, byliny a duchovno

Pocházím ze Zlína, na severní Moravu jsem přišla studovat a nyní žiju v Rychvaldu. Už třináct let provozuji agenturu Redigo, ve které společně se svými externisty připravuji ezoterické knihy pro slovenské nakladatelství Eugenika (vydávají tituly v češtině) a v poslední době také pro nově se profilující nakladatelství Anch Books. Od teenagerovského věku se zajímám o duchovno; napřed to bylo hledání skrze české církve, postupně jsem díky literatuře, již připravuji pro Eugeniku, objevila východní náboženství a filozofii.

Daniela Pilařová a její Eka Pada Rajakapotasana
Autor: 
Daniela Pilařová

Ve 39 letech jsem přes kumulaci výrazných krizí hned u několika členů nejbližší rodiny, včetně sebe, prošla významnou osobní transformací a uvědomila si, že nastal ten pravý čas začít se naplno věnovat věcem, v nichž vidím smysl, jakkoli mi racionální důvody našeptávají, že by bylo lepší poslušně denně docházet do práce a držet se pěkně mainstreamu...

Tímto rozhodnutím se změnilo hodně věcí v mém životě, za což jsem vesmíru velmi vděčná. Odešla jsem ze školství, kde jsem sice působila jen externě, ale ani tak jsem v něm nedokázala nalézt uspokojení. A velký impuls pro další směřování jsem získala během svého měsíčního pobytu v Indii (leden 2012). Od této doby se věnuji ezoterice nejen profesně skrze knihy, ale začala jsem v praxi zúročovat i to, co jsem se naučila během předchozích let.

Samadhí, jóga plná štěstí a harmonie

Aktivně cvičím jógu a jsem cvičitelka samadhi jógy. Ráda v józe využívám mantry, indickou hudbu a zpěv. V samadhi józe spojuji prvky rádža (královské) jógy, náda jógy (jógy zvuku) i integral jógy (spojující jógy) a pokouším se praktikantům, které vedu, předat celistvý soubor osmidílné Patandžalího jógové stezky, protože v něm podle mne leží klíč ke zdravému a naplněnému životu.

Jsou to nejen způsoby, jak se chovat tak, abychom neubližovali sobě ani okolí (jama, nijama), ale také pravidelné fyzické cvičení (ásány), vědomá práce s dechem (pránájáma), schopnost vrátit se k sobě samému – svému tělu i duši (pratjahara), postupy koncentrace (dharana), meditace a aspoň občasné záblesky naprostého vyrovnání, pocitu štěstí a harmonie, jimž se už po mnohá tisíciletí říká samadhí...

Homeopatie, čínská medicína a bylinky

Špatný zdravotní stav mé starší dcery mě pak před lety donutil osvojit si základy homeopatie a čínské medicíny, postupně jsem se dostala ke zpracování a využití bylin.

Daniela Pilařová
Autor: 
Daniela Pilařová

Zároveň se celá moje rodina postupně přeorientovala na ekologický způsob života. Nejím maso a zajímám se o bio potraviny a vliv stravy na psychické i fyzické zdraví člověka – na všechna tato témata vedu příležitostné semináře v různých jógových a jiných centrech po celé Moravě.

Do budoucna mám v plánu se ještě důkladněji věnovat terapii duše i těla spojením jógových technik (rádža jóga a náda jóga), úpravou životního stylu pacienta a zapojením síly bylin, ať už skrze fototerapii, Bachovy esence nebo využití éterických olejů či speciálních masérských a diagnostických technik.

Knihy jsou moje hlavní opora

Celý můj život provázejí knihy. Napřed jsem vystudovala literární vědu a bohemistiku s pedagogikou, pak jsem pracovala v České televizi Ostrava, ale zjistila jsem, že novinařina je bohužel práce jen pro velmi silné (až splachovací) nátury. Od roku 1999 se „protloukám“ (velmi ráda a ochotně) sama na volné noze a přizpůsobuji své způsoby výdělku tomu, co mě zrovna v životě provází: když byly dcery ve školkovém věku, založila jsem na pár let dětskou angličtinu Daisy English, když šly do školy, učila jsem dalších pár let na soukromé základce angličtinu atd.

Mezi tím vším však knihy zůstávají jako moje hlavní opora – od roku 2002 připravuji česká vydání knih nakladatelství Eugenika. Eugenice také směřuje můj vděk v tom smyslu, že díky ní jsem pracovně „přičichla“ k nejrůznějším ezoterickým a duchovním literaturám, a často tak velmi nejógově zabila dvě mouchy jednou ranou, protože jsem nejen odvedla práci, ale zároveň se dozvěděla hodně nového ze všech těchto oblastí: zdravá výživa a léčba výživou, léčba kameny, fytoterapie, feng-šuej, energetické systémy, populární psychologie, cvičební systémy (včetně jógy samozřejmě…), parapsychologie, tradiční čínská medicína a teorie pěti elementů, reflexní léčba a akupresura, diagnostika atd. Mám tedy jedenáctiletou intenzivní teoretickou „školu“, na jejímž základě mi je dovoleno stavět své další dovednosti a zájmy i v praktické rovině.

Sama sebe považuji především za praktikantku jógy – ráda bych se nazvala jogínkou, ale je to dost zavazující slovo a já samozřejmě často nejednám tak, jak jsem osmidílnou Patandžalího jógovou stezku vnitřně přijala, i když se o to maximálně snažím (je to stejně náročné jako dodržovat Desatero...).

Ráda bych se nazvala jogínkou, ale je to dost zavazující slovo
Autor: 
Daniela Pilařová

Jógu předávám dále jako učitelka klasické rádža jógy, jejíž variantu zaměřenou na energie v páteři jsem si pojmenovala jako samadhi jógu. Od loňského roku předávám také spinální jógu zaměřenou především na cviky pro zdravou páteř (ačkoli celá jóga se zabývá především vylepšováním stavu páteře, já vím…). Kromě toho poskytuji konzultace ve fytoterapii a aromaterapii, což jsou disciplíny, které také studuji na Institutu aromaterapie v Praze. Mám vzdělání na poskytování rekondičních masáží s využitím aromaterapeutických látek a jsem zasvěcená do dvou stupňů reiki.

V Praze jsem také přihlášená do cvičitelského kurzu hatha jógy a podnikám také kroky k tomu, abych mohla otevřít v centru Ostravy jógové centrum, kde se budou nabízet všechny oblíbené styly jógy včetně té tradiční, z níž stejně vše vychází…

Namasté!

Daniela je cvičitelka klasické jógy, s kolegyní provozuje v Ostravě jógové Shanti Yoga Studio. Je také zakladatelkou vzdělávacích programů Shanti Academy a Zbožňovaná žena, skrze něž se snaží přinášet informace o zdravém způsobu života. Je vystudovaná literární historička a bohemistka a rovněž absolventka Institutu aromaterapie.

Kam dál?

 Dagmar Voudouragkaki
"Musíte znát své tělo, musíte ho vnímat. Tělo je fyzická schránka vlastního já a vy jste...
 Jste takoví, jací si myslíte, že jste...
Jste takoví, jací si myslíte, že jste… V dětství jsem byla hodně zakřiknutá, ze všeho...
 Řada qi gongových cviků je totožná s jógovými ásánami
V Česku se občas setkávám s názorem, že kdo dělá (profesně) jógu, neměl by (profesně)...
Maria Villella v pozici Eka Pada Rajakapotasana (královský holub)
Když se podíváte na její elegantní pohyby při běžné jógové praxi ( ukázka ), ani na...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05