PORADNA: Sportuji, ale potřebuji zvolnit - s jakou jógou?

20. 10. 2014

Ahoj! Odmalička jsem docela aktivní člověk. Asi do 18 let jsem dělala závodně atletiku, dnes pravidelně chodím běhat, hraju volejbal a občas si zajdu na kolo. Vlastně všechny sporty mám ráda. A někdy taky potřebuju trošku zvolnit, zastavit se. Chtěla bych teď vyzkoušet něco nového a napadla mě právě jóga. Ráda si dám do těla a láká mě i "spiritualita", která kolem jógy visí ve vzduchu :) Moje otázka tedy je, jaký styl jógy by mi podle vás nejvíc vyhovoval. Neorientuju se v tom. Budu moc ráda za odpověď. Děkuju, Renata.

Ahoj Renato!

Pokud jsi člověk aktivní a netrápí tě žádné fyzické neduhy, ideální cestou pro tebe bude patrně živý experiment!

Jóga je ve své podstatě jedna, avšak nabízí mnoho směrů, kterými se můžeš vydat. Ke sportům, které děláš, by mohla být dobrým doplňkem hatha jóga nebo její varianty (hatha flow, jin jóga atp.). Tyto směry nabízejí to, o co si říkáš - "zklidnění" a to skrze pozornou práci s tělem a dechem.

Pokud by tě lákala větší fyzická náročnost, pak bych ti doporučila zkusit některou z dynamických forem jógy (například aštanga vinjása, vinjása).

Jóga je ve své podstatě jedna.
Autor: 
Jógoviny.cz

I jógová dynamika umožňuje a učí práci s pozorností, což ti může být k užitku jak v běžném životě, tak ve sportech, kterým se věnuješ.

Své dotazy nám pište na info@jogoviny.cz.

První ze jmenovaných směrů - aštanga vinjása, která je dnes tolik v kurzu, zároveň patří mezi skutečně staré a původní styly jógy, které mají co do činění i s filozofickým nebo spirituálním podhoubím jógy, o kterém se zmiňuješ.

Určitě ti doporučuji vyzkoušet různé učitele. Ten, který ti sedne, pak určitě rád nastíní i něco víc z toho, co se nevejde "za proplétání končetin do preclíků" v běžných lekcích.

Bára je certifikovanou lektorkou jógy a všestrannou tvůrčí osobností. Vystudovala indologii a kulturologii, ráda kreslí, píše, baví ji jazz, ilustrace i fotografie. Založila a pustila Bindu Yoga Studio, nyní se věnuje nezávislé lektorské činnosti a terapiím v krásném komorním prostoru na Smíchově. Je autorkou dvou knih o józe, čile se věnuje publicistice na jógová témata.

Kam dál?

PORADNA: Hledám jógu jako doplněk ke sportu
Ahoj, potřebuju poradit. Moje partnerka už delší dobu cvičí jógu. Několikrát jsem ji...
Přípravné cvičení pro provádění „správné střechy“.
„Paní učí jógu“, popisovala nedávno jedna moje známá mou práci své dvacetileté dceři. „Na...
PORADNA: Co můžu očekávat, když začnu s jógou?
Dobrý den, slyšela jsem, že jóga není jen o tom, že si člověk zpevní tělo. Jsem úplný...
ANKETA: Co usnadní začátečníkovi jógový start?
Oslovili jsme učitele jógy, začátečníky, ale i ty, kteří jógu pravidelně cvičí doma a...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05